رویداد های مهم نجومی
#61
کهکشان های کوتوله سرنخی برای آغاز سیاه چاله ها
ستاره شناسان با مطالعه دقیق داده هایی که از بررسی وسیع آسمان بدست آمد،بیش از ۱۰۰ کهکشان کوتوله کشف کردند که دارای سیاهچاله های پر جرمی هستند که از گاز های اطرافشان تغذیه میکنند.این کشف یک نظریه عامه مبنی بر اینکه تنها کهکشان هایی بسیار بزرگتر همچین هیولاهایی را نگه میدارند را رد میکند و به ما کمک میکند به این پرسش پاسخ دهیم که چگونه چنین سیاهچاله هایی در کیهان به وجود آمدند و رشد کردند.

ایمی رینز از رصد خانه ی تلسکوپ های رادیویی ملی میگوید:”ما نشان دادیم که حتی کهکشان های کوچک هم میتوانند حامل سیاهچاله های پرجرم شوند و ممکن است عمومی تر از آنچه قبلش فکر میکردیم باشد.این واقعا شگفت انگیز است زیرا این کهکشان های کوچک دارای سرنخ هایی از منشا اولین بذر های سیاهچاله های پرجرم در کیهان هستند.”رینز و همکارانش کشف خود را به جامعه نجومی آمریکایی در واشینگتن ارائه کردند.
سیاهچاله ها اجرامی متمرکز با چگالی بسیار بالا هستند که حتی نور هم نمیتوتند از کشش گرانشی آنها عبور کند. تقریبا تمام کهکشانها دارای سیاهچالهای پرجرم هستند که هسته آنها میلیون ها و میلیاردها بار پرجرم تر از خورشید است.اگرچه تا این اواخر تصور نمیشد که کهکشان های کوچکتر دارای چنین سیاهچالههای پرجرمی باشند.
رینز همراه با جنی گرین از دانشگاه پرینستون و “مارلا گیا” از دانشگاه “یل” با آنالیز داده ها از کاوش آسمان بیش از ۱۰۰ کهکشان کوتوله پیدا کردند که الگوی انتشار نور آنها نشان دهنده ی حظور سیاهچاله های پرجرم و فعالیت تغذیه آنهاست.
گیا میگوید: اندازه این کهکشان ها قابل مقایسه با ابر های ماژلانی، کهکشان های کوچک منظومه شمسی، هستند. قبل از این تصور میشد این کهکشانها بسیار کوچک هستند که بتوانند دارای چنین سیاهچاله های پرجرمی باشند.
ستاره شناسان یک رابطه مستقیم میان جرم سیاهچاله ی مرکزی یک کهکشان وبرآمدگی کهکشان در مرکزش کشف کردند.این نشان میدهد که سیاهچاله ها و برآمدگی ها ممکن است بر رشد یکدیگر تاثیر گذاشته باشند.
گرین گفت: کشف این کهکشان های کوچک با سیاهچاله های پرجرم قدمی مهم در جهت کشف چگونگی ایجاد کهکشان ها و سیاهچاله ها درکنار یکدیگر است.این کهکشان های کوتوله کوچکترین هایی هستند که دارای سیاهچاله های پرجرم اند و میتوانند سرنخ هایی از اینکه نخست چگونه این سیاهچاله های ابر پرجرم ساخته شدند بدهند.
درحالی که امروزه کهکشان های بزرگ حامل سیاهچاله هایی میلیون ها و میلیارد ها سنگین تر از خورشید میباشند، طبق مطالعات اخیر کهکشان های کوتوله به سختی دارای سیاهچاله هایی با جرم صدهزار برابر خورشید هستند. سیاهچاله های ابر پرجرم و پرجرم با سیاهچاله هایی که از انفجارو متلاشی شدن ستاره ای پرجرم در پایان زندگی طبیعی اش به وجود میایند (فقط چند برابر جرم خورشید هستند) فرق دارند.
به گفته دانشمندان همچنان نامعلوم است که آیا سیاهچاله های پرجرم در ابتدا به عنوان باقی مانده هایی از ستاره هایی بسیار سنگین اولیه اند یا سناریویی از کم شدن چگالی.

http://sarisky.ir/wp-content/uploads/201...GC4395.jpg

منبع : ساری اسکای
پاسخ
#62
رصدخانه فضایی گایا حدوداً 3 هفته دیگه به نقطه لاگرانژی L2 زمین میرسه و قراره همینجا و داخل سایه زمین مأموریت جذاب خودش رو آغاز کنه. گایا در طول پنج سال مأموریت خودش قراره به دقیقترین نقشه سه بعدی از کهکشان راه شیری دست پیدا کنه. در طول این مدت هر ستاره رو بیش از 70 بار اسکن میکنه که این یعنی 40 میلیون رصد در یک روز!!! موقعیت ستاره، درخشندگی، حرارت و ترکیب شیمیایی از جمله پارامترهایی هستن که گایا اونها رو برای هر ستاره اندازه*گیری میکنه. گایا با نقشه*برداری از ستارگان در خلال مدت حرکت انتقالی زمین بدور خورشید از روی اختلاف منظر ایجاد شده فاصله اونها رو اندازه*یری میکنه و با بررسی مکان اونها در خلال این 5 سال نحوه حرکت اونها رو هم اندازه*گیری و ثبت میکنه. با ادامه دادن این حرکات در یک نمایش رو به عقب میشه در مورد نحوه تکامل کهکشان و با ادامه دادن این حرکات رو به جلو میشه به سرنوشت راه شیری پی برد. از بین 1 میلیارد ستاره (1 درصد کل ستاره*های کهکشان)، فاصله 99% اونها با زمین تابحال بدرستی تخمین زده نشده که گایا قراره این کار رو انجام بده و ستارگانی تا حد قدر 20 رو نقشه*برداری کنه. گایا همچنین 500،000 کوازار دوردست رو هم بررسی میکنه و از این طریق به امتحان تئوری نسبیت عام انیشتین می*پردازه.پرتاب زیبای رصدخانه فضایی گایا
پاسخ
#63
دوستان یه سوال فقط خیلی ببخشید ممکنه یکم مسخره باشه :
کوازار ها چه ربطی به نظریه نسبیت عام انیشتین دارند ?
پاسخ
#64
عبور دنباله دار سایدینگ اسپرینگ از کنار مریخ

دنباله داری به اندازه یک کوه کوچک روز یکشنبه (۲۷ مهر) از کنار مریخ عبور کرد و علاقه مندان به فضا به تماشای این پدیده نادر نشستند

دنباله دار «سایدینگ اسپرینگ» (Siding Spring) دیروز ساعت ۲۱:۵۷ دقیقه به وقت تهران با سرعت ۲۰۳ هزار کیلومتر در ساعت به نزدیک ترین فاصله خود از مریخ یعنی فاصله ۱۳۹ هزار و ۵۰۰ کیلومتری رسید.
آژانس فضایی اروپا اعلام کرد، سیگنال تاییدکننده نزدیک ترین فاصله دنباله دار از مریخ دریافت شده است.
گذر این جرم کیهانی از کنار مریخ، فرصتی استثنایی را برای مطالعه اثر آن بر جو این سیاره در اختیار دانشمندان گذاشت. این جسم آسمانی هنگام عبور از فضا، باران شهابی و پسماندی خلق کرد که عمدتا از غبار و تشکیل شده بود.
ناسا پیش از ورود دنباله دار به مدار مریخ، مدارگرد شناسایی مریخ، کاوشگر ادیسه مریخ و فضاپیمای MAVEN را برای اجتناب از آسیب دیدن توسط پسماندهای پرسرعت دنباله دار جابجا کرد. همچنین هند نیز مدارگرد مانگلایان خود را که حدود یک ماه پیش به سیاره سرخ رسیده، برای اجتناب از برخورد به مدار دیگری منتقل کرده بود.
محققان دنباله دارها را کپسول های زمان می نامند زیرا بقایایی از شکل گیری منظومه شمسی در حدود ۴٫۶ میلیارد سال پیش هستند و می توانند دیدگاه هایی درباره شرایط حاکم بر گردهم آمدن سیارات برای نخستین بار ارائه دهند.
این نخستین حرکت دنباله دار به سمت مرکز منظومه شمسی است و ماده آن توسط پرتوهای خورشید تغییر نکرده بنابراین دیدگاهی درباره ترکیب مواد منظومه شمسی در ۴٫۶ میلیارد سال پیش ارائه می دهد. این دنباله دار بیش از یک میلیون سال سفر کرده تا از کنار مریخ عبور کند و تا یک میلیون سال دیگر باز نخواهد گشت. جرم کیهانی مزبور یک میلیون سال دیگر مدارگردی طولانی و بعدی خود حول خورشید را تکمیل خواهد کرد.

[ATTACH=CONFIG]2134[/ATTACH]

منبع ساری اسکای


فایل‌های پیوست
.jpg   mars-comet.jpg (اندازه 36 KB / تعداد دانلود: 4)
پاسخ
#65
گذر دنباله دار از کنار مریخ از دید سکنه رباتیک سیاره سرخ

با گذشت سه روز از عبور دنباله*دار C/2013 A1 از کنار سیاره مریخ، مجموعه*ای از نخستین تصاویر تهیه شده توسط کاوشگرها و مدارگردها منتشر شدند.
دنباله*دار C/2013 A1 روز یکشنبه ۱۹ اکتبر (۲۷ مهر) با سرعت ۲۰۳ هزار کیلومتر در ساعت از فاصله ۱۳۹ هزار کیلومتری سطح مریخ عبور کرد.
به گفته محققان، دنباله*دارهایی از این نوع درحقیقت توپ*های یخی دارای گرد و غباری هستند که در گازهای منجمد جاسازی شده*اند که می*تواند دیدگاه جدیدی درخصوص ترکیب مواد منظومه شمسی در ۴٫۶ میلیارد سال پیش ارائه کند.
این دنباله*دار برای گذر از کنار مریخ، بیش از یک میلیون سال سفر کرده و تا یک میلیون سال دیگر باز نخواهد گشت.
برای رصد این گذر تاریخی، دو مریخ*نورد فرصت و کنجکاوی، سه مدارگرد اودیسه، ماون و MRO ناسا به همراه مدارگرد مریخ هند و کاوشگر مارس اکسپرس اروپا، تلسکوپ فضایی هابل و رصدخانه*های زمینی فعالیت*های رصدی خود را افزایش دادند.
بقایای گاز و گرد و غبار ناشی از این دنباله*دار می*توانست باعث آسیب جدی به کاوشگرها در مدار سیاره سرخ شود؛ به همین علت تمامی مدارگردها در فاصله و موقعیت ایمن قرار داده شدند و مریخ*نوردها بر سطح مریخ نیز بوسیله جو نازک این سیاره محافظت شدند.
داده*های جمع*آوری شده توسط مدارگردها و مریخ*نوردهای مختلف بسرعت منتشر نشده و تجزیه و تحلیل این داده*ها می*تواند تا چند سال محققان را درگیر کند.
مدارگرد Mangalyaan هند به همراه کاوشگر مارس اکسپرس آژانس فضایی اروپا (ESA) نیز رصدهایی انجام داده*اند که هنوز تصاویری از این رصدها منتشر نشده است.

مریخ*نورد فرصت :

مریخ*نورد فرصت ناسا که از سال ۲۰۰۴ فعالیت تحقیقاتی خود را بر سطح سیاره سرخ آغاز کرده است، فرصت رصد گذر دنباله*دار C/2013 A1 از کنار مریخ را داشت؛ فرصت با استفاده از ابزار Pancam مجموعه تصاویری از این گذر تهیه کرد.
این تصاویر حدود دو و نیم ساعت قبل از نزدیک*ترین گذر دنباله*دار از کنار مریخ تهیه شدند.

مریخ*نورد کنجکاوی

در مجموعه تصاویری که توسط مریخ*نورد کنجکاوی از زمان گذر تهیه و تاکنون منتشر شده*اند، تنها تصویر آسمان مریخ از نزدیکی دهانه گیل قابل مشاهده است و به نظر می*رسد که کنجکاوی رصد این گذر را از دست داده یا هنوز تصاویر تهیه شده منتشر نشده*اند.

مدارگرد اکتشافی مریخ (MRO)

دوربین HiRISE بر روی مدارگرد اکتشافی مریخ (MRO)* ناسا، مجموعه تصاویری از این گذر تهیه کرده است که اطلاعات ارزشمندی در خصوص هسته دنباله*دار در اختیار محققان قرار می*دهد.
واضح*ترین تصاویر از هسته دنباله*دار از فاصله ۱۳۸ هزار کیلومتری تهیه شدند؛ رصدهای صورت گرفته با استفاده از تلسکوپ، اندازه هسته را حدود یک کیلومتر نشان می*دهند، اما در تصاویر HiRISE اندازه هسته تقریبا نصف این میزان دیده می*شود.

مدارگرد اودیسه مریخ

مدارگرد اودیسه ناسا از سال ۲۰۰۱ وارد مدار سیاره سرخ شد و از این لحاظ قدیمی*ترین مأموریت رباتیک در مریخ محسوب می*شود؛ داده*های تله*متری دریافتی از این مدارگرد نشان می*دهد که برنامه رصد گذر دنباله*دار با موفقیت انجام شده است.
رصدها از طریق سیستم تصویربرداری انتشار حرارتی (THEMIS) و طیف*سنج نوترون انجام شد؛ هنوز تصاویر تهیه شده توسط مدارگرد اودیسه منتشر نشده است، اما این جزئیات می*تواند به درک بهتر تأثیرات گرد و غبار و گاز ناشی از دنباله*دار بر جو مریخ کمک کند.

مدارگرد مریخ ماون

جدیدترین کاوشگر ناسا که از یک ماه قبل فعالیت تحقیقاتی خود را در مدار سیاره سرخ آغاز کرده است، برای محافظت در برابر گرد و غبار ناشی از دنباله*دار در موقعیت ایمن قرار داده شد؛ آنتن اصلی بسمت زمین غیرفعال شده و ارتباطات با زمین از طریق آنتن دوم انجام شد.
بررسی داده*های جمع*آوری شده توسط ماون به تازگی آغاز شده است؛ این اطلاعات به شناسایی ترکیبات گازها و گرد و غبار دنباله*دار و تأثیرات آنها بر جو مریخ و کمک می*کند.

http://sarisky.ir/wp-content/uploads/2014/10/comet.jpg
دنباله دار سایدینگ اسپرینگ

http://sarisky.ir/wp-content/uploads/201...omet-0.jpg
تصویر تهیه شده توسط مریخ نورد فرصت

http://sarisky.ir/wp-content/uploads/201...omet-1.jpg
تصویر تهیه شده از آسمان مریخ توسط مریخ نورد کنجکاوی

http://sarisky.ir/wp-content/uploads/201...omet-2.jpg
تصویر تهیه شده توسط مدارگرد اکتشافی مریخ

http://sarisky.ir/wp-content/uploads/201...omet-3.jpg
تصویر تهیه شده توسط رصدخانه ی slooh

http://sarisky.ir/wp-content/uploads/201...omet-6.jpg


منبع ساری اسکای
پاسخ
#66
[ATTACH=CONFIG]2172[/ATTACH]
تقویم رویداد های نجومی برای گوگل کلندر

تقویم گوگل (google calendar) این قابلیت رو داره که بتونید تقویم های اختصاصی مختلفی رو براش تعریف کنید،بنابراین به فکرم رسید که یه تقویم برای مناسبت ها و پدیده های نجومی درست کنم،اینجوری به راحتی مناسبتای مختلف رو می بینید و با اپ تقویم گوگل برای گوشی هم این کار راحت تره و همیشه جلو روتونه که امروز چه پدیده یا مناسبتی در پیشه.
توضیحات در وبلاگ

گروه نجوم پرن یزد :: تقویم رویداد های نجومی برای گوگل کلندر


فایل‌های پیوست
.jpg   تقویم نجومی.jpg (اندازه 15.96 KB / تعداد دانلود: 7)
پاسخ
#67
بسیار عالی
امتحان خواهم کرد.
ممنون
پاسخ
#68
خیلی خوبه ولی درست کردنش یکم سخت نیست ???????
پاسخ
#69
نه کار خاصی نداره
ایجاد هر رویداد ۱۰ ثانیه بیشتر وقت نمی گیره،فوقش برای وارد کردن رویدادهای یه سال نیم ساعت وقت بگیره
البته برای مناسبتای خاص هم آپدیت میشه،مثلا الان برای پرتاب اوریون آپدیت شده
پاسخ
#70
بهتره رویداد ها توضیحات داشته باشن.
مثلا محل رویداد در اسمان. مثلا ذکر بشه افق غربی یا شرقی.
یا توضیحات معمولی مثل zhr بارش شهابی یا فاز ماه در اوج بارش.
ساخت یه تقویم عالی که مورد استفاده همه منجما قرار بگیره، ممکنه یکم وقت گیر باشه، ولی خیلی سخت نیست.
اگر بشه عکس به رویداد ها اضافه کرد که خیلی عالیه، ولی مطمئن نیستم بشه چنین کاری کرد.
به هر حال من فعالیت های شما رو تحسین میکنم.
کلا جوونای این مملکت مصرف کننده صرف شدن و تولید ندارن.
تو این وضعیت کار های شما و گروهتون ارزشمند تر هست.
پاسخ


موضوعات مشابه ...
موضوع نویسنده پاسخ بازدید آخرین ارسال
تقویم نجومی mars 6 6,129 08-25-2016, 10:29 PM
آخرین ارسال: irantrn
رویدادهای داغ نجومی hanieirvani 0 2,911 12-28-2015, 08:40 PM
آخرین ارسال: hanieirvani
مسابقات نجومی هلیا 20 11,292 08-21-2013, 01:32 PM
آخرین ارسال: kamy

پرش به انجمن:


کاربران در حال بازدید این موضوع: 9 مهمان