03-26-2009, 07:02 PM
kastor va polux نوشته: فکر می کنم بی انصافی باشه که جایی رو به معرفی کتاب اختصاص بدیم و حرفی از استیون هاوکینگ برده نشه.شاید بشه گفت ایشون بزرگترین دانشمند فیزیک عصر ما هستند.کتاب های زیادی دارن ولی من فکر می کنم این کتاب بیشترین ارتباط رو با ستاره شناسی داره و با زبان خیلی خوبی بیان شده:
تاریخچه ی زمان:
این کتاب تاریخچه ی جهان را از دیدگاه کیهانشناسی امروز به طوری خیلی ساده توضیح داده است و همراه آن با بیانی بسیار ساده و جذاب نظریات گرانش در نسبیت عام را توضیح داده است
نویسنده: استیون هاوکینگ
مترجم: محمدرضا محجوب
ناشر: شرکت سهامی انتشار
قیمت فعلی:سه هزار و دویست و پنجاه تومان
بخش اول نقد (توصیفی از ضرورتهای کتابهای به زبان ساده) :
فرصت مناسبیه تا بگم اصلاً ریشه و اساس کتابهای ساده نویسی شده کجاست. در کشورهایی که همه چیز کاملاً تعریف شده است از جمله علم و کتاب و دانشگاه و غیره، آدمهای علمی روی پروژههای تخصصی خودشون کار میکنند. این کارها از قدیم به صورت مقالاتی یا کتابهایی کوچک بودند تا عموم مردم اطلاعات عمومی مناسبی از آنچه در علم که مستقیم با پیشرفت زندگی و بشر در ارتباط بود، سر در بیارن.
هر کسی دانشگاه نمیره و هر کسی هم کار آزاد و غیره رو انتخاب نمیکنه. ولی هر دو دسته میتونند در حد علاقهی خودشون از این حیطهها فقط به صورت ساده سردر بیارن. علت چیبود؟
علم حتی از گذشته آنقدر تخصصی بودکه برای فراگیری اون نیاز به سالها تلاش مستمر فردی و گروهی داشت. باید هر شخص میتونست با علم روز پیش بره. تا اینجا به قرن بیستم و حتی نوزدهم نرسیدیم!!
ولی با پیشرفتهای عجیب در فیزیک و استفاده از ریاضیات که باعث پیشرفت خود ریاضیات هم شد، خیل عظیمی از مجهولات وارد حیطهی علم میشن. قرار بود فیزیک تا اواخر قرن بیستم اعلام کنه که به نظریهی توصیف کنندهی عالم رسیده. ولی خبر نداشت که از دنیای ریز و ابعاد بزرگ واقعا اطلاعی نداره! کوانتم - الکترودینامیک - نسبیت سه شاخهی اصلی هدایتگر فیزیک شدند. و جالب اینکه از 1945 به بعد دوباره فیزیم به دنبال معادلهی همهچیز و نظریه وحدت رفت. منتهی فیزیک تجریی و شتابدهنده ها و از طرفی رصدها در نجوم چیزهای جدیدی رو مشخص کردند (1975). کیهانشناسی و فیزیک ذرات کاملاً گرایشهای جدید فیزیک شدند. و ناگهان تا دههی 90 دنیایی از دانستهها از شتابدهندهها داشتیم! جنگلی از ذرات بنیادی و تبیین نظریهی میدان از دههی 30 و 40 در حال تکوین بود. (نظریهی میدان مقدمتاً همان نظریهی نسبیتی مکانیک کوانتم است. منتهی نسبیت خاص). تا اینجا آنقدر کشفیات زیاد شده بود که خبرنگاران رو گیج کرده بود. کتابها و سخنرانیهای زیادی در حیطهی فیزیک انجام شد. معروف ترین اونها بیش از 150 سخنرانی استاد و معلم بزرگ فیزیک یعنی ریچارد فاینمن است. تدریس فیزیک پایه به دانشجویان غیر فیزیکی و حتی فیزیکی با مثالها و توصیفات خارقالعاده.
ولی دههی 80 اوج دوران نوشتاری کتابهای به زبان ساده بود. نظریهی کوانتم گرانشی-ریسمان-گرانش و امواج گرانشی- میدانها و نظریهی وحدت.
استیون هاوکنیگ یکی از اینهاست. 1984 اگر اشتباده نکنم با همین کتاب معروف میشه. فیزیکدانها آنقدر درگیر کارهای تخصصی بودند که این حیطه رو خالی گذاشتند. البته در همین دههی 80 سه نویسندهی بزرگ کتاب عظیم گرانش کتابی بنام سیاهچالهها منتشر کرده بودند. که نویسندهی اصلی «کیپ تورن» همان شخصی است که هاوکینگ با اون شرط بندی کرده بود.
و هاوکنیگ بعد از نگارش این کتاب معروف میشه و مسألهی بیماریاش اون رو بیشتر به شهرت میرسونه.
Science is a way of trying not to fool yourself. The first principle is that you must not fool yourself, and you are the easiest person to fool. Richard Feynman