02-10-2009, 10:13 PM
Ahmad Alasti نوشته: سلام
من واقعا متوجه نمی شوم آخر چگونه می شود جرم شما یک لحظه به بینهایت برسد و بعد همه چیز درست شود؟
دوستان دارید درباره فیزیک کوانتم بحث می کنید مگرنه؟
خوب در فیزیک کوانتم نمی شود بیشتر از سرعت نور رفت چراکه همون فرموله زیر رادیکال منفی می شود و عدد موهومی می شود!
یعنی اینکه امکان اینکه جرم بینهایت شه وجود داره اما اینکه یک لحظه باشه نیست باور کنین!
نمی دانم شما یاری ام کنین!
اگر که اینطور باشد یعنی سرعتی بیشتر از سرعت نور هم هست و این یعنی اینکه انیشتین و ... دارن اشتباه می گن
بسیار عالی بالاخره بعد از این همه به حاشیه رفتن بچههای فعال در تالار یک سؤال و در واقع جواب علمی مطرح شد. چون زیاد این بحث به حاشیه رفته و از سؤالی که با یک فرمول مطرح شده بود به جاهای دیگهای رفت من منتظر نمیشم جواب دیگهای بیاد:
دقیقا جناب الستی. وقتی از جرمی با سرعت نزدیک نور حرکت کنه و اصلا فرض کنیم خود سرعت نور، وارد انرژیهای بالا شده ایم. نیاز به دانش خاصی هم نیست. انرژی بالا چیزی جز حرکت با سرعتهای بالا نیست. این یکی از اصول فیزیکه.
با فرض محال یا غیر محال که اصلا مهم نیست دوستمون با قرار دادن فرمول این سؤال رو مطرح کردند که واقعا هم نکتههای جالبی در اون نهفته بود. که متوجه نشدم بجای جواب و نظر وارد دعوای کپی و اسکن و اینها شد این تاپیک!؟
در هر حال:
بله وارد مکانیک کوانتم شدیم. و این به چه معناست؟ یعنی اگر شما میخواهی با سرعت نور حرکت کنی و توانش رو هم داشته باشی، باید ببینی آیا میتوان یا نه؟ اینجاست که میفهمیم باید چیزی شبیه ذرات بنیادی یا در ابعاد کوانتمی باشیم تا با این سرعت حرکت کنیم. مهم نیست اینجا که میتونیم یا نه. من وارد بحثی میخواستم بشم به نام تونل زمان!!چیزی که غیر فیزیکیها و ژورنالیستها بیشتر از فیزیکیها بهش علاقه دارند. نظریهای که اینمهمه توو بوغ و کرنا گذاشته شد در زمان خودش (دههی 70 میلادی) توسط بزرگانی چون جان ویلر-تیلور و بعدها هاوکینگ مطرح شد. کانالی که از جای فضا به جای دیگه زده میشد. ولی آیا این تونل راهی رو برای میانبر زدن ما فراهم میکنه. با همین فرمولی که دوستمون نوشتند و سؤال رو مطرح کردند میتونیم بدون نیاز به دانش خاصی بفهمیم که اگر ذرات بنیادی بودیم جواب مثبت بود. چون برخی از ذرات در دورهی انفجار بزرگ با سرعت هم حرکت میکنند و این جزئی از ویژگی اونهاست. ولی بقیه آثاری به جا مانده از انفجار هستند که انتقال به سرخ گرانشی پیدا کردهاند. و گاهاً از سرعت اونها کاسته شده.
همون موقع هم مقالاتی عامه فهم توسط دانشمندان برای عوام و بخصوص خطاب به ژورنالیستهای جنجال طلب داده شد که چیزی رو که نمیدونند بازتاب غلط ند. و البته هنوز از مقالات برداشتهای عجیبی میشه و حتی در مکاتبهای که بنا به کاری با یکی از این فیزیکیها داشتم، ایشان در جوابی کوتاه جواب داد که به این خبرهای کذایی توجهی نکنی بهتره!
ولی من یک مبحثی رو غیر از این بحث پیش میکشم کاملا در ارتباط با این موضوع اون اصل عدم قطعیته!
یک مسأله ای رو همینجا خطاب به دوستانی که در اینجا هستند میگم (نه جناب الستی البته): اُفت علمی شدیدی پیدا کرده اینجا. تا چند وقت پیش در اینجا حتی دبیرستانی ها اگر مبحثی رو نمی دونستند میرفتند و مطالعه می کردند و در بحثها شرکت میکردند. بیپرده بگم که متأسفم. یک موضوع که مطرح میشه همه چیز از بحث خارج میشه به سمت و سوی دیگهای میره. لطفا به مباحث سالهای گذشته حتی تا همین تابستان مراجعه کنید. بحثها جالب بود. مجبور بودی بری مطالعه کنی و جواب بچهها رو بدی. سؤالها و بحثها جالب بود.
در هر حال امیدوارم این مشکل حل بشه. اینجا ظاهر بحث رو میگیرید چرا؟ و نکتهی بعدی دوستان اشاره کردند که فلسفه و دین رو با علم قاطی نکنید. مسائل شخصی دینی نباید مطرح بشه. نیازی نیست به این کار. اگر دوستی هم عجالتا اشارهای کرد جواب علمی بدید و اون بخش اعتقادی یا فلسفی رو جواب ندید.
اینجا کم کم داره از تالار گفتگوی نجومی خارج میشه. نمی دونم چرا برخی از دوستان نجوم رو از فیزیک و کلا علم جدا میدونند و یا اصلا از نجوم تعبیر دیگهای دارند. آیزاک آسیموف رو حتما ً میشناسید. از بزرگان علمیتخیلی تاریخ ادبیات علمیتخیلی در مقالهای به این موضوع اشاره میکنه. باور کنید یک فرمول هم نداره.به فارسی هم در اومده و در جشن کتاب هم چاپ شده در این سایت هم مدتی بود تا قبل از عوض شدن ظاهرش تا 86.
ببخشید که مجبور شدم زیاد اینجا بنویسم.
Science is a way of trying not to fool yourself. The first principle is that you must not fool yourself, and you are the easiest person to fool. Richard Feynman