01-21-2013, 03:48 PM
کشف شواهد جدید از امکان وجود آب و حیات در مریخ
تصاویر جدید از یک دهانه عظیم در مریخ نشانگر امکان وجود آب در شکاف*های زیر سطح این سیاره بوده و این که ممکن است این سیاره در گذشته و حتی زمان حال از حیات برخوردار بوده باشد.
دانشمندان اظهار کرده*اند که پژوهش*های آینده بر روی فرصت*های وجود حیات در مریخ می*تواند در مورد منشأ حیات در روی زمین نیز اطلاعات بیشتری ارائه کند.
[ATTACH=CONFIG]1771[/ATTACH]
این کشف پس از بررسی تصاویر مدارگرد اکتشافی مریخ ناسا بدست آمده که شواهد جدیدی را از یک محیط زیرزمینی مرطوب در سیاره سرخ نمایش می*دهد. این تصاویر بر دهانه عظیم مک*لافلین در نیمکره شمالی مریخ تمرکز داشته که وسعت آن 92 کیلومتر بوده و با عمق 2.2 کیلومتر، بقدری عمیق است که بنظر می*رسد آب زیرزمینی در گذشته*های دور در این دهانه جریان داشته است.
در حال حاضر این منطقه کاملا خشک بوده اما کانی*های رسی و دیگر شواهد در مورد وجود آب مایع در گذشته دور در این دهانه را در خود جای داده است.
سازمانهای فضایی در دهه*های گذشته ماموریت*های زیادی را برای بررسی امکان حیات در گذشته یا حال مریخ به این سیاره اعزام کرده*اند. با این حال سطح مریخ طبق آنچه از بیشتر تاریخچه این سیاره در دست بوده، برای میزبانی حیات بسیار سرد، خشک و مملو از مواد شیمیایی بوده است.
دانشمندان به جای بررسی سطح مریخ برای حیات، گفته*اند که ماندگارترین سکونتگاه برای حیات ساده باستانی در این سیاره ممکن است در آبهای مخفی در زیر سطح آن باشد.
در زمین، میکروب*های موجود در پنج کیلومتری عمق زمین شاید نیمی از ماده زنده این سیاره را تشکیل دهند. بیشتر این موجودات نشان*دهنده برخی از ابتدایی*ترین انواع میکروبهای شناخته*شده بوده که بر اساس آن ممکن است حیات از زیر زمین آغاز شده یا حداقل در آنجا در طول یک مجموعه تاثیرات کیهانی ویرانگر موسوم به آخرین بمباران سنگین که زمین و بقیه اجسام درون منظومه شمسی حدود 4.1 تا 3.8 میلیارد سال پیش تجربه کردند، باقی مانده باشد.
به گفته محققان، از آنجایی که مریخ از گرانش برخوردار بوده که یک سوم زمین است، پوسته آن دارای تراکم کمتر و حفره*های بیشتر از سیاره ما است، بدین معنی که آب بیشتری ممکن است به زیرسطح رفته باشد. هر میزان آب مایع در زمین وجود دارد، تقریبا همیشه در آن حیات وجود داشته و میکروبهای زیرسطحی مریخ نیز ممکن است با منابع انرژی و واکنشهای شیمیایی مشابه با آنچه از موجودات اعماق زمین حمایت می*کند، حفظ شده باشند.
ترکیبات معدنی در سطح دهانه مک*لافین نشان*دهنده امکان وجود یک دریاچه از آبهای بالا آمده زیرزمینی است و شبکه*های قابل مشاهده در دیواره شرقی این دهانه در حدود 500 متر بر روی سطح همچنین نشان*دهنده وجود یک سطح دریاچه در گذشته بوده است.
محققان برآورد کرده*اند که دریاچه احتمالا در یک دوره ناشناخته بین 3.7 میلیارد تا چهار میلیارد سال قبل در این دهانه وجود داشته است. تپه*های موجود در دهانه مک*لافین ممکن است در اثر رانش زمین یا تاثیرات برخورد دنباله*دارها بوده باشند. این عوامل بسیار اهمیت داشته چرا که ممکن است به سرعت رسوبات کف دهانه را در زیر خود مدفون کرده باشند.
نتایج این پژوهش در مجله Nature Geoscience منتشر شده است.