راز متان مريخي در اعماق
#1
خبرنگار علمي خبرگزاري بي بي سي






متان در روي مريخ، بر اساس داده هاي اخير ، سريعتر از روي زمين توليد و نابود ميشود.

دانشمندان در پاريس از يك مدل آب و هوايي كامپيوتري براي سياره سرخ استفاده كردند تا مشاهدات روي زمين را تخمين بزنند.

آن نشان داد كه گاز به طور نا هموار در اتمسفر مريخي پخش شده و با فصول تغيير مي يابد.

حضور متان در مريخ گمراه كننده است زيرا متان ميتواند منشاء زندگي يا فعاليت هاي زمين شناسي – به همراه شرايط آتش فشاني – باشد.

همان طور كه در مجله ي طبيعت نوشته شده ، فرانك لفور و فرانكويس فورگات از دانشگاه پير و ماري كوري پاريس شرح دادند كه چگونه با استفاده از يك مدل كامپيوتري آب و هواي مريخي استفاده كردند تا مشاهدات صورت گرفته توسط تيم آمريكايي را نو سازي كنند.

دكتر لفور ميگويد كه خواص شيميايي اتمسفر مريخي همچنان يك راز است.

او به خبرگزاري بي بي سي ميگويد :" ما ديناميك و شيمي را كه از مدل ميدانستيم كنار هم قرار داديم و تلاش كرديم تا آن را با اندازه گيريها تطبيق دهيم تا پخش ناهموار ديده شده از زمين را دوباره توليد كنيم."

"مشكل اين است كه اگه نور شيمي را همان گونه كه در روي زمين ميدانستيم ، دخالت دهيم و آن را در مدل به كار بريم سپس دوباره نميتوانيم مدل را توليد كنيم و اين جاي تعجب دارد."

"شيمي كنوني كه ما ميدانيم براي اندازه گيريهاي متان مريخ كفايت نميكند."

"يك اتفاق ديگر هم در حال وقوع است، چيزي كه عمر متان را توسط فاكتور 600 كوتاه ميكند. بنابراين اگر مشاهدات درست باشد ، بايد چيزي بسيار مهم را گم كرده باشيم."

دكتر لفور ميگويد كه كارها نشان ميدهند كه اگر متان مريخ به سرعت نابود ميشود ، توليد متان با سرعت بيشتري صورت ميگيرد.







اما او بر اين نكته پافشاري ميكند:" اندازه گيري متان مريخ از روي زمين يك رقابت واقعي است و ما تنها يك مثال از اين توزيع ناهموار داريم."

نتايج مورد استفاده تيم فرانسوي در مجله ي دانش ماه ژانويه به چاپ رسيده است. اين نتايج توسط يك تيم آمريكايي صورت گرفته كه از تكنيك طيف بيني فروسرخ در سه تلسكوپ زميني مختلف كه حدود 90% رويه ي سياره را نشان ميدهد ، استفاده شده است.

در سال 2003 ، " آرايش " ماتن شناسايي شد. در يك نقطه ، آرايش ابتدايي متان شامل 19000 تن گاز تخمين زده شد.

دكتر ميشل ماما ، مركز گادرد ناسا براي ستاره شناسي زيستي به خبرگزاري بي بي سي گفت كه اساسي است تا بفهميم متان روي مريخ چگونه نابود ميشود و توضيح دهيم چگونه اين حجم گاز با اين سرعت توليد و نابود ميشود.

دكتر ماما مانع يك توضيح زيستي براي اين خاصيت نشد اما گفت كه ممكن است زمين شناسي به تنهايي سبب باشد.





اگر متان توسط فعاليت هاي زمين شناسي توليد شود ، ميتواند هم از آتشفشانهاي مريخي فعال و هم توسط يك فرايند به نام serpentinisation سرچشمه بگيرد.

فرآيند آخر ، در دماي پايين صورت ميگيرد. هنگامي كه سنگهاي غني شده از olivine معدني و پيروكسين با آب واكنش ميدهد در نهايت متان را آزاد ميكند.

دكتر لفور ميگويد كه اگر اختلاف تائيد گردد نشان ميدهد كه رويه ي مريخي ضد ارگانيك است. اما اين به طور جدي مانع احتمال اينكه زندگي يا باقيمانده ي زندگي پيشين در زير رويه كه وضعيت بي خطرتر است، وجود دارد، نمي شود.

مقرر است ناسا در سال 2011 كه يك جستجوگر با انرژي هسته اي $2.3bn كه با نام آزمايشگاه علمي مريخ (همچنين با نام Curiosity ) شناخته ميشود به سوي سياره بفرستد.

در يك سناريوي ممكن ، در سال 2016 آژانسهاي فضايي آمريكا و اروپا يك مدارگرد اروپايي به سوي سياره سرخ ميفرستند تا منشاء متان را دنبال كند.

يك شانس پرتاب ديرتر در سال 2018 توسط جستجوگر برون مريخي اروپايي كه بر روي راكت اطلس آمريكايي حمل ميشود ، صورت ميگيرد .

اين پيشنهاد اخيرا مورد بحث گزارده شد كه برون مريخي بايد توسط جستجوگر كمي كوچكتر در دسته ي ماشين هاي روح و فرصت كه اكنون در رويه ي سياره قرار دارند ، ملحق شود.

برون مريخي و خانواده كوچكتر آن ميتواند توسط مدارگرد در سال 2016 ، هدفي براي شناسايي منشاء متان قرار گيرد.


فایل‌های پیوست
.jpg   _46160923_mars_esa_466.jpg (اندازه 73.55 KB / تعداد دانلود: 104)
.jpg   _46161570_mars2_esa_226.jpg (اندازه 75.6 KB / تعداد دانلود: 104)
هرکجا هستم باشم-آسمان مال من است!
پاسخ


پرش به انجمن:


کاربران در حال بازدید این موضوع: 2 مهمان