اموزش ساخت ماکت
#31
کاربرد انواع چسب در ساخت ماکت و مدل سازی

چسب ها یکی از ارکان مهم ماکت سازی و جهت اتصال قطعات مختلف ماکت ها به یکدیگر به کار می روند. چسب ها دارای انواع گوناگونی هستند که هریک برای منظوری خاص تهیه شده اند . داشتن دانش و تجربه در زمینه استفاده از چسب مناسب باعث بالا رفتن کیفیت ماکت های ساخته شده و عمر طولانی تر آن خواهد شد.برخی از چسب ها دارای تاریخ انقضای خاص هستند و پس از مدتی خاصیت خود را از دست داده و جدا می شوند. برای ساخت ماکت و انتخاب چسب مناسب موارد مهمی بررسی می شوند .اصلی ترین نکته متریال مورد استفاده در ماکت سازی است . مسئله بعدی زمان موجود برای ساخت و در نهایت مقدار بودجه شما برای ساخت ماکت است.در ادامه بیشتر با چسب ها آشنا خواهیم شد.

یکی از اصلی ترین نکات در انتخاب چسب مناسب برای ساخت ماکت همانطور که در بالا نیز ذکر شد موادی است که قصد ساخت ماکت به وسیله آن دارید.برای مثال برای چسباندن قطعات فومی ماکت نباید از چسب هایی که دارای حلال های نفتی همچون تینر در خود هستند استفاده کنید. این مسئله باعث آب شدن و از بین رفتن قطعات فومی ماکت شما خواهد شد.یا برای چسباندن کاغذ های نازک و مقوا بهتر است از چسب چوب استفاده نشود زیرا آب موجود در چسب چوب باعث تورم و چروک شدن مقوای شما خواهد شد.

در ادامه با بررسی انواع چسب های تجاری موجود در بازار به صورت جداگانه موارد مثبت و منفی آنها را ذکر خواهیم کرد.

[ATTACH=CONFIG]1835[/ATTACH]

چسب چوب : چسب چوب یکی از چسب هایی است که افراد در ابتدا با آن آشنا می شوند.این چسب ها پایه طبیعی داشته و از مواد شیمیایی کمتری در آن استفاده شده است.این مسئله در مورد کسانی که به صورت طولانی با چسب ها در تماس هستند بسیار مهم است.چسب چوب به وسیله آب رقیق می شود و برای چسباندن انواع چوب ، چوب بالسا در ماکت سازی ، انواع کاغذ و مقوا و سایر موادی که پایه طبیعی داشته و از چوب تهیه شده اند بسیار مناسب است.به دلیل استفاده از آب به عنوان حلال در چسب چوب ،این چسب در هنگام خشک شدن بخارات سمی ایجاد نمی کند و صدمه ای به فرد استفاده کننده نمی زند.چسب چوب در بسته بندی های مختلفی همچون تیوپ های چند گرمی تا سطل های بیست کیلویی عرضه می شود.با توجه به قیمت بالای نمونه های چسب تیوپی می توانید چسب چوب را داخل ظرف سس یا ظروف مشابه که دهنه ای باریک دارند ریخته و از آن استفاده کنید. این کار باعث می شود زدن چسب بر روی قطعه مورد نظر به صورت دقیق و تمیز انجام شود و کیفیت نهایی ماکت بالا رود. این چسب در کل متریالی ارزان برای ماکت سازی به شمار می رود.

از معایب چسب چوب می توان به زمان نسباتا طولانی برای خشک شدن و همچنین اثر منفی بر روی مقواهای نازک به دلیل نفوظ رطوبت و ایجاد اشکال در ماکت اشاره کرد.

[ATTACH=CONFIG]1836[/ATTACH]

چسب قطره ای و چسب ۱-۲-۳ : چسب قطره ای و یک دو سه هر دو دارای پایه مشترک شیمیایی هستند و چسب قطره ای تنها کمی رقیق تر از چسب یک دو سه می باشد. از این چسب با عناوینی همچون Super Glue یاد می شود.این چسب ها از لحاظ چسبندگی بسیار قوی هستند و پایه شیمیایی دارند.از چسب های قطره ای و یک دو سه تقریبا می توان بر چسباندن هر قطعه ای استفاده کرد.

ویژگی این چسب ها سرعت بالای خشک شدن و استحکام آنها می باشد.با چسب های ۱-۲-۳ در کنار مخزن چسب یک عدد اسپری خشک کننده نیز وجود دارد که با زدن اسپری در محلی که چسب استفاده شده است سرعت خشک شدن بسیار سریع تر می شود و در چند ثانیه چسب مورد نظر سخت می شود.البته بدون استفاده از اسپری نیز چسب های یک دو سه سخت خواهند شد ولی نیازمند زمان بیشتری خواهد بود. وجود اسپری باعث افزایش سرعت ساخت ماکت شده و دیگر نیاز نیست برای ادامه ساخت ماکت مورد نظر در انتظار خشک شدن قطعه چسبانده شده بمانید و این نکته بسیار با اهمیت است.چسب قطره ای بر روی فوم و یونولیت (پلاستوفوم) کمی تاثیر منفی گذاشته و بهتر است استفاده نشود.

از معایب چسب های قطره ای و یک –دو-سه باید به قیمت بالا و مضر بودن آنها برای پوست و چشم انسان اشاره کرد.بخارات حاصل از خشک شدن این چسب ها و همچنین اسپری مورد استفاده بسیار سمی و باعث صدمات جدی به ناحیه چشم و ریه های انسان می شود. از اینرو توصیه می شود در هنگام استفاده از این چسب ها در محلی که تهویه مناسب وجود دارد مشغول به ساخت ماکت خود شوید.

[ATTACH=CONFIG]1837[/ATTACH]

چسب فوم : این نوع چسب که در ایران به چسب اوهو نیز معروف است نوعی چسب مایع و شفاف است که در آن از مواد حلال فوم استفاده نشده است و باعث می شود بتوانید از آن برای چسباندن انواع قطعات فومی استفاده کنید.قدرت چسبندگی چسب فوم پایین است و مدت زمان خشک شدن آن نیز نسباتا طولانی است.از این نوع چسب نمی توان به صورت حرفه ای در ساخت ماکت استفاده کرد زیرا به دلیل استحکام پایین چندان مورد اعتماد نیست و در ساخت ماکت های اتود و اولیه یا ماکت های بسیار ساده دانشجویی استفاده می شود.

[ATTACH=CONFIG]1838[/ATTACH]

چسب همه کاره: این چسب ها در واقع پلیمر (پلاستیک) هایی هستند که درون حلالی قوی همچون استون یا تینر حل شده و پس استعمال حلال داخل چسب از پلیمر جدا شده و در نهایت ماده ای سخت باقی می ماند .از چسب های همه کاری برای چسباندن مقوا ، چوب ، پارچه و سایر متریال های مورد نظر در ماکت سازی استفاده می شود. این چسب همانطور که اشاره شد به دلیل وجود حلال های نفتی باعث خورده شدن فوم ها می شود.چسب همه کاری سرعت خشک شدن متوسطی دارد و از نظر قدرت چسبندگی نیز متوسط است.از چسب های همه کاره نمی توان در ساخت ماکت های دقیق استفاده نمود ولی در ساخت ماکت های مقوایی و چوبی ساده بسیار خوب عمل می کند.باید توجه کنید که استفاده از این چسب نیز نیاز به محیط دارای تهویه مناسب داشته و تماس طولانی با آن باعث مشکلات تنفسی و مغزی خواهد شد.

[ATTACH=CONFIG]1839[/ATTACH]

چسب ماتیکی : چسب ماتیکی نوعی چسب خمیری شکل است که در بسته بندی ای شبیه به ماتیک های آرایشی عرضه می شود .

این چسب های با چرخاندن قسمتی در انتهای بسته بندی از تیوب خود خارج شده و برای چسباندن سطوح بزرگ همچون مقوا و پارچه کاربرد دارند . این چسب ها قدرت چسبندگی نسباتا پایینی داشته و صرفا جهت چسباندن سطوح بزرگ و کاغذ یا عکس بر روی ماکت استفاه می شوند و برای این کار بسیار مناسب هستند.



چسب های تفنگی یا چسب های حرارتی : چسب های تفنگی دارای بدنه ای پلاستیکی هستند که از پشت لوله های پلاستیک نرم داخل آنها شده و به وسیله المنت برقی داخل بدنه این لوله های ذوب شده و از سر فلزی جلوی دستگاه خارج می شوند.این چسب های برای چسباندن انواع پلاستیک ها بسیار مناسب هستند.از چسب های تفنگی یا حرارتی می توان برای چسباندن فوم ها نیز استفاده کرد و دیگر مشکل آب شدن فوم توسط حلال چسب های دیگر را نخواهید داشت.برای استفاده از این چسب ها باید به برق دسترسی داشته باشید.دهنه خروجی فلزی دستگاه در هنگام استفاده گرم می شود و باید مراقب برخود آن با پوست خود باشید.

چسب های حرارتی حجم زیادی در هنگام استفاده داشته و برای کارها ظریف توصیه نمی شود.



رزین ها : رزین ها چسب هایی با پایه پلیمری هستند که به صورت مایع در حجم های بسیار زیاد قابل تهیه و در ساخت قطعات مختلفی همچون قطعات فایبرگلاس ، مجسمه های تزئینی و ماکت های دقیق و حرفه ای کاربرد های بسیاری دارند.از رزین ها می توان برای قالب گیری قطعات و ساخت ماکت های که به صورت تیراژ تولید می شوند استفاده می شود.به دلیل عدم کاربرد رزین ها در ساخت ماکت های ساده و غیر حرفه ای از توضیح بیشتر در مورد آن خودداری می کنیم.

در نهایت امیدواریم با مطالعه مطالب فوق و همچنین تجربه مستقیم هریک از موارد فوق گامی در افزایش دانش و کیفیت ساخت ماکت های شما داشته باشیم .

منبع


فایل‌های پیوست
.jpg   Glue-1.jpg (اندازه 32.14 KB / تعداد دانلود: 0)
.jpg   Glue-7.jpg (اندازه 19.08 KB / تعداد دانلود: 0)
.jpg   Glue-2.jpg (اندازه 26.63 KB / تعداد دانلود: 0)
.jpg   Glue-4.jpg (اندازه 29.34 KB / تعداد دانلود: 0)
.jpg   Glue-3.jpg (اندازه 36.71 KB / تعداد دانلود: 0)
پاسخ
#32
قول داده بودم ماکت میذارم تو وبلاگم و لینکشو میدم
اینم لینکش Sky of Starry Night
فقط امشب بعد از 24 برید توش
[url=http://skyofstarrynight.mihanblog.com][/url]The world will not be destroyed by those who do evil but by those who watch them without doing anything. _ Albert Einstein

http://www.skyofstarrynight.mihanblog.com
پاسخ
#33
کسی این ماکت منو ساخت؟
[url=http://skyofstarrynight.mihanblog.com][/url]The world will not be destroyed by those who do evil but by those who watch them without doing anything. _ Albert Einstein

http://www.skyofstarrynight.mihanblog.com
پاسخ
#34
درود
این ماکتی هستش که من قبل عید واسه نمایشگاه درست کردم و از یکی از لینک های اینجا استفاده کردم
البته اخرشم غرفه نجوم نداشتیم من قهر کردم :oops: ( میدونم کارم درست نبوده ولی کار اونا هم درست نبود ) و تصمیم گرفتم واسه نمایشگاه هیچ کاری نکنم البته دست سرنوشت منو با خودش ربود و به غرفه سنتز محصولات نانو برد Big Grin

[ATTACH=CONFIG]2079[/ATTACH]

خییییلی کار سخته ساخت ماکت وسطش 100 بار خراب شد اعصابم خورد شد پاره کردم ولی اخرش اینجوری شد
میخواستم تزیینات هم انجام بدم که ولش کردم کلا


فایل‌های پیوست
.jpg   CIMG1350.jpg (اندازه 81.8 KB / تعداد دانلود: 21)
«اهورامزدا گفت ای زرتشت اسپنتمان تو نباید که عهد و پیمان بشکنی
چه آن عهدی که تو با یک دروغ پرست بستی و
نه آن عهدی که با یک راستی پرست بستی
چه معاهده با هر دو درست است خواه یکتاپرست خواه مشرک»
مهریشت فقره 2
پاسخ
#35
هلیا نوشته: درود
این ماکتی هستش که من قبل عید واسه نمایشگاه درست کردم و از یکی از لینک های اینجا استفاده کردم
البته اخرشم غرفه نجوم نداشتیم من قهر کردم :oops: ( میدونم کارم درست نبوده ولی کار اونا هم درست نبود ) و تصمیم گرفتم واسه نمایشگاه هیچ کاری نکنم البته دست سرنوشت منو با خودش ربود و به غرفه سنتز محصولات نانو برد Big Grin

[ATTACH=CONFIG]2079[/ATTACH]

خییییلی کار سخته ساخت ماکت وسطش 100 بار خراب شد اعصابم خورد شد پاره کردم ولی اخرش اینجوری شد
میخواستم تزیینات هم انجام بدم که ولش کردم کلا

بدک نشده.
اما خیلیم نباید سخت باشه ها.
یه استوانست، یه مخروط، چهار تا هم هرم. درسته؟
پاسخ
#36
خوبه ولی اگه بیشتر روش کار میکردی بهتر میشد. دقیق تر. تراز تر.
دوشنبه , 18 مهر 1384.گاهی یه تاریخ آدمو پر انرژی تر میکنه.منو استروتاکSmile
پاسخ
#37
Regulus نوشته: بدک نشده. اما خیلیم نباید سخت باشه ها. یه استوانست، یه مخروط، چهار تا هم هرم. درسته؟
درسته ولی هر کسی رو با توانایی هاش بسنجید با اینکه خیلی ( به قول بعضی ها ) خودشیفته ام ولی میدونم که دستام قدرت کارای هنری و از این جور چیزا ندارن و از همه مهم تر یه اعصاب خوب میخواد همین هرما هر کدوم دو روز وقت برد
«اهورامزدا گفت ای زرتشت اسپنتمان تو نباید که عهد و پیمان بشکنی
چه آن عهدی که تو با یک دروغ پرست بستی و
نه آن عهدی که با یک راستی پرست بستی
چه معاهده با هر دو درست است خواه یکتاپرست خواه مشرک»
مهریشت فقره 2
پاسخ
#38
هلیا نوشته: درسته ولی هر کسی رو با توانایی هاش بسنجید با اینکه خیلی ( به قول بعضی ها ) خودشیفته ام ولی میدونم که دستام قدرت کارای هنری و از این جور چیزا ندارن و از همه مهم تر یه اعصاب خوب میخواد همین هرما هر کدوم دو روز وقت برد
کار هنری نیست که، کار مهندسیه.
اول باید رو صفحه بتونید شکل 3 بعدیتونو باز کنید، بعد که رسم کردید، یه قیچی، چند تا تا و چسب. شکل به شکیل ترین شکل ممکن شکل میگیره. :lol:
پاسخ
#39
همین قدر که زحمت کشیدید و زمان گذاشتید این ماکت رو درست کردید ارزش داره
خیلیها همین قدرش رو حوصله نمیکنن
پاسخ
#40
خیلیم جالب
پاسخ


موضوعات مشابه ...
موضوع نویسنده پاسخ بازدید آخرین ارسال
شروع مسابقه ماکت سازی ( زمستان 1390 ) khosro777 9 7,261 07-23-2013, 12:34 PM
آخرین ارسال: Regulus

پرش به انجمن:


کاربران در حال بازدید این موضوع: 1 مهمان