اخبار ستاره شناسی
#41
[COLOR="#0000FF"]
[B]پدیده های آسمانی دی ماه 1390


در روز پنج شنبه 15 دی دو هفته بعد از یلدا و آغاز زمستان، زمین به حضیض مداری خود نسبت به مهر تابان می رسد. در حقیقت زمستان در نیم كره شمالی زمین با نزدیكی خورشید به زمین همراه است و علت سرمای زمستان را انحراف محوری زمین (5/23 درجه) و مایل تابیدن نور آن با وجود روزهای كوتاه زمستانی و مدت نور گیری این نیم كره تعیین می كند.

به گفته مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران، در ساعت 11:42 روز پنج شنبه 15 دی، خوشه پروین 6/3 درجه شمال ماه نزدیك به بدر است كه در این شب نزدیكی این اجرام را می توان مشاهده نمود.

عتیقی ادامه داد: در روز پنج شنبه 22 دی، ماه پس از بدر در صورت شیر جای خواهد گرفت و كمترین جدایی زاویه ای را به اندازه 4/6 درجه در ساعت 16 با ستاره مشهور دل شیر كه از قضا این ستاره هم مورد توجه ایرانیان باستان بوده است دارد. در این شب ستاره مزبور در شمال ماه قرار دارد.

عتیقی ادامه داد: در شامگاه جمعه 23 دی ملكه آسمان شامگاهی یعنی ناهید با درخشش زیادی كه در افق غربی پس از غروب خورشید دارد، آدرسی برای یافتن سیاره دور دست منظومه خودمان یعنی سیاره نپتون خواهد بود.

وی افزود: نپتون با قدر 9/7 برای رصد نیاز به یك تلسكوپ كوچك آماتوری دارد و در این شامگاه بیش از 2/1 درجه در شمال ماه قرار دارد. فاز ماه 82 درصد نسبتاً درخشان است. جدایی ناهید از مهر تابان در این شامگاه 36 درجه است. از سیاره ناهید به عنوان مطرب فلك در ادبیات پارسی یاد شده است.

وی خاطر نشان كرد: در شامگاه دوشنبه 26 دی، ماه در تربیع اول همنشین ستاره سماك اعزل در صورت خوشه و یا دوشیزه است و بیش از 3 درجه در شمال ماه قرار دارد. در این شب سیاره كیوان نیز به جدایی 90 درجه با خورشید عالم تاب می رسد.

عتیقی می افزاید: در شب چهارشنبه 28 دی، سیاره برجیس به جدایی 90 درجه با خورشید می رسد و مجددا در پایان دی ماه یعنی پنج شنبه 29 دی ستاره مشهور دل كژدم همنشین ماه خواهد شد. در ساعت 16:03 پنجشنبه این ستاره با زاویه 8/3 درجه در جنوب ماه قرار خواهد گرفت كه در ایران هنوز طلوع نكرده است.

علمی*[/B][/COLOR]
پاسخ


پرش به انجمن:


کاربران در حال بازدید این موضوع: 1 مهمان