تالار گفتگو ستاره‌شناسان
عکاسی از اسمان شب - نسخه قابل چاپ

+- تالار گفتگو ستاره‌شناسان (https://www.astrotalk.ir)
+-- انجمن: عکاسی آسمان شب (https://www.astrotalk.ir/forumdisplay.php?fid=88)
+--- انجمن: گفتگوی آزاد عکاسی آسمان شب (https://www.astrotalk.ir/forumdisplay.php?fid=26)
+--- موضوع: عکاسی از اسمان شب (/showthread.php?tid=780)

صفحات 1 2


عکاسی از اسمان شب - Castor va Pollux - 08-09-2009

یکی از دلایلی که موجب شده من به ستاره شناسی علاقه مند بشم اینه که ستاره شناسی علم بسیار جامعیه.هرکی در هر زمینه ای فعالیت می کنه می تونه در این علم هم در حرفه ی خودش فعالیت داشته باشه.یک زیست شناس،یک شیمیدان،یک فیزیکدان،یک موسیقیدان و... همه وهمه می تونند موضوع مربوط به حرفه ی خودشون رو جایی در علم ستاره شناسی پیدا کنند.یکی از این حرفه ها عکاسیه.افرادی که هر نوع عکاسی می کنند معتقدند که عکاسی از اسمان از همه جدی تر و نیازمند به قدرت عکاسی بیشتری هست.خیلی حیفم اومد که ما افرادی مثل اقای جعفری زاده و اقای owl و...داریم و کمتر حرف از عکاسی زده میشه.اینه که گفتم جایی رو به عکاسی نجومی اختصاص بدم.در اینجا من سعی می کنم اصول عکاسی و بعد تکنیک های عکاسی و ...تاجایی که بشه این مقوله رو ادامه بدم.از اساتید محترم هم خواهش می کنم در این تاپیک همراهی کنند و اشکالات من رو هم بگیرند. متشکرم


عکاسی از اسمان شب - Castor va Pollux - 08-09-2009

از چه دوربینی باید استفاده کنیم؟
فرق دوربین های حرفه ای و دوربین های غیر حرفه ای درچیه؟
یک سری کمیت (مثل میزان نور دهی ،دیافراگم و...)وجود داره که در نوع عکس ما تاثیر می ذاره که در پست های بعدی اونها رو معرفی می کنم.پس برای عکاسی از موقعیت های مختلف این کمیت ها باید در تنظیمات خاصی باشند.دوربین های معمولی و غیر حرفه ای معمولا از موقعیت های یکسانی عکاسی می کنند.و برای همین تنظیمات دوربین در اونها به طور پیشفرض انجام شده و قابل تغییر هم نیست.اما در دوربین های حرفه ای تنظیمات به عهده ی کاربره.این فرق دوربین حرفه ای(DSLR)وغیر حرفه ایه.
در عکاسی نجومی در بسیاری از موارد ما مجبوریم اون تنظیمات رو عوض کنیم و برای همین دوربین های غیر حرفه ای در عکاسی نجومی در موارد خیلی کمی کاربرد دارند.
لذا دوربین مناسب برای عکاسی نجومی دوربین حرفه ای یا DSLRهست. Big Grin


[عکس: Main-Medium.jpg]

نمونه ی دوربین حرفه ای


عکاسی از اسمان شب - Castor va Pollux - 08-09-2009

تنظیماتی که در عکاسی موثرند(1)
نوردهی چیست؟
اجازه بدید قبل از اینکه مستقیما بگم نور دهی چیه فرایند عکسبرداری رو توضیح بدم.:
مانعی جلوی فیلم عکاسی(در دوربین دیجیتالccd)رو گرفته.با فشردن شاتر اون مانع در زمان خاصی کنار رفته و دوباره به سرجای اول خود بر می گردد.فیلم عکاسی(یا سی سی دی) به خاطر ترکیبات شیمیایی که داره به نور حساسه ودر اون مدت تصویری از محیط اطراف روش حک میشه و بعد از ظاهر شدن دیده میشه.نور دهی به مدت زمان کنار رفتن مانع جلوی فیلم عکاسی می گند.همونطور که گفتم نوردهی در دوربین های غیر حرفه ای غیر قابل تنظیم و معمولا1/125ثانیه هستند.ولی در دوربین های حرفه ای قابل تنظیمند.حالا اینجا سوالی پیش میاد:
میزان نوردهی چه تاثیری در عکس گرفته شده دارد؟
نور دهی دو تا تاثیر در عکس داره.
1-هرچه میزان نور دهی بیشتر باشه اتفاقات جلوی دوربین بیشتر ثبت میشه.مثلا وقتی از یک اتوموبیل در حا حرکت با نور دهی مثلا 5 ثانیه عکس بگیریم در عکس تصویر اون اتوموبیل به صورت یک شُبُه دراز افتاده یعنی 5 ثانیه حرکتش ثبت شده و از اونطرف با نوردهی 1/1000ثانیه ماشین در حال حرکت کاملا ساکن و ثابت می افته و به عبارتی عکس منجمد شده.
2-هرچه میزان نور دهی بیشتر بیشتر باشه نور بیشتری به فیلم عکاسی می خوره و عکس پر نور تر می افته و اگه نور دهی بیش از حد باشه فیلم یا سی سی دی می سوزه.


عکاسی از اسمان شب - Castor va Pollux - 08-11-2009

تنظیماتی که در عکاسی موثرند(2)
حساسیتiso
با کاهش مقدار ISO نویز تصویر کاهش می یابد ، تصویر واضحتر و احتیاج به نور بیشتر خواهد شد (و در نتیجه بایستی از دیافراگم بازتر یا سرعتهای پایین شاتر استفاده کرد).(راجع به دیافراگم بعدا توضیح می دهم.)
با افزایش مقدار ISO ،نویز تصویر بیشتر ، جزئیات تصویر کمتر می شود ولی نیاز به نور کمتر خواهد شد.( استفاده از دیافراگم کوچکتر و یا سرعتهای بالای شاتر امکان پذیر میگردد)(راجع به دیافراگم بعدا توضیح می دهم.)
معمولا باید بر اساس دو عامل زیر مقدار ISO را انتخاب کرد:
- نور محیط
- سرعت مورد نیاز شاتر برای گرفتن عکس
در دوربین های مکانیکی حساسیت به نوع فیلم عکاسی برمی گردد یعنی شما می توانید فیلم حساسیت 100 یا 200 یا...بخرید(حساسیت استاندارد حساسیت100 است)ودر دوربین های دیجیتال این حساسیت قابل تنظیم است.


عکاسی از اسمان شب - New Astronomer - 08-12-2009

توضيحات بسيار خوبی بود.
این رو اضافه کنم که:

SLR مخفف Single-Lens Reflex (بازتاب نور از یک مسیر) است، یعنی دوربینی که به کمک یک سیستم آینه متحرک نیمه یا تمام اتوماتیک می‌توان دقیقاً منظره‌ای را که بروی فیلم عکاسی یا صفحه CCD ثبت می‌شود، قبل از عکاسی دید. در این نوع دوربینها، نور فقط از یک مسیر و عدسی‌های مختلف می‌گذرد و مستقیماً به چشم و یا صفحه LCD دوربین می‌رسد. این دوربین‌ها قابلیت تعویض و اضافه نمودن لنزهای شیئی (Objective Lens) مختلف را نیز دارند و توانایی‌های زیادی در اختیار عکاس می‌گذارد.

......................................[عکس: change-lenses-strobist.jpg]

در دوربین‌های عکاسی غیر حرفه‌ای TLR (مخفف Twin-Lens Reflex) یا rangefinder دو لنز وجود دارد و نور از دو مسیر عبور می‌کند:
1- عدسی Viewfinder که فقط برای دیدن منظره و تنظیم کادر توسط عکاس بصورت نسبی است و در بالای دوربین قرار دارد.
2- عدسی Film که بصورت مستقیم روبروی صفحه فیلم یا CCD قرار دارد و برای ثبت منظره بکار می‌رود.
بهر حال به علت تفاوت این دو نوع عدسی، هیچ وقت منظره ثبت شده واقعی با آن چیزی که از Viewfinder دیده می‌شود یکسان نخواهد بود و همیشه این مشکل وجود دارد. البته نوع دیجیتال این نوع دوربینها نیز هنوز ساخته می‌شود.

......................................[عکس: leica-m82-digital-rangefinder-camera.jpg]

......................................[عکس: Canon_Digital_Cameras_IXUS80ISS_p204257.jpg]


(خود من در بچگی یه خروس داشتم که خیلی دوستش داشتم. وقتی با این نوع دوربین‌ها ازش عکس گرفتم، سرش توی عکس نیفتاده بود!!! و من یادمه خیلی دقیق کادر رو تنظم کرده بودم ولی چون فاصله نزدیک بود، این خطا رخ داد و من هنوز از این موضوع ناراحتم که از اون عکسی به یادگار ندارم. :wink: Big Grin )

در واقع دوربین‌های عکاسی با سیستم SLR نتیجه پیشرفت و چاره اندیشی برای رفع این مشکلات بوده که بعد از سال 1990 وارد بازار شد. (البته قبل از ابداع سیستم SLR، مسیر نور در دوربینها یکی شد اما باز هم عکاسی برای مناظر وسیع با نور کم و سرعتهای بالا مشکلاتی داشت که می توان گفت سیستم SLR در واقع نوع اصلاح شده نهایی این فناوری است.)

DSLR هم که مخفف Digital Single-Lens Reflex است. (دوربین دیجیتال با تکنیک SLR)

......................................[عکس: 418kH08-BxL._SL500_AA280_.jpg]


عکاسی از اسمان شب - abadanastro - 08-12-2009

سوژه بسیار جالب و کاربردی رو ایجاد کردید
میشه قیمت چند تا دوربین رو هم بزنید با معرفی دوربین ها


عکاسی از اسمان شب - New Astronomer - 08-12-2009

ممنون آقای افشار پور. ای دلاور مرد سرزمین گرم خاک خیز خوزستان.
(ما هم خودمون اهل اونورا هستیما ولی اینجا زندگی میکنیم دیگه. شایدم برگشتیم :winkSmile

اینم چند تا از معتبرترین و معروفترین فروشنده‌های دوربین دیجیتال در ایران که انواع و اقسام دوربین دیجیتال، مشخصات و قیمت روز آنها را میتوانید ببینید: (البته برای کاربرد نجومی طبیعتاً فقط بدنبال فرمت SLR باشید.)


1- خانه دیجیتال ایران

2- مرکز دوربین دیجیتال

3- شرکت آریا دوربین

ضمن اینکه فروشگاه ایران اپتیک نیز تعدادی دوربین دیجیتال SLR بسیار مناسب جهت ثبت تصاویر نجومی برای فروش معرفی نموده است.

موفق باشید.


عکاسی از اسمان شب - abadanastro - 08-12-2009

خواهش می کنم
شما که جواب پیغام خصوصی های ما رو نمیدی !


عکاسی از اسمان شب - Castor va Pollux - 08-17-2009

با تشکر از زحمات دوستان...
از اونجا که برای عکاسی نجومی باید پایه های عکاسی رو که خیلی به ستاره شناسی ربطی ندارند دونست،شاید تا حالا مطالب خیلی به نجوم ربطی نداشتند.الان محدوده ی دیافراگم رو یک توضیح مختصری میدم و بعد ان شالله وارد عکاسی نجومی و انواع اون میشیم:
محدوده ی دیافراگم:
یکی از تنظیماتی که در دوربین وجود داره محدوده ی دیافراگمه که در نور تصویر گرفته شده تاثیر داره و اینکار با تنگ و باز شدن جلوی فیلم انجام میشه.تنظیم دیافراگم روی لنز انجام میشه .


عکاسی از اسمان شب - Castor va Pollux - 08-19-2009

دو تا کمیت دیگه هم هست که گفته نشده.بعد از توضیح اون ها ان شاالله وارد عکاسی نجومی میشیم
فکوس :
فکوس یکی از کمیت هاییست که قابل تنظیم از روی لنز بوده و با تغییر اندک جایگاه عدسی موجب تغییر فاصله ی کانونی ودر نتیجه تار شدن یک نقطه و واضح شدن نقطه ی دیگر است.از فکوس برای تاکید روی یک سوژه ی خاص استفاده می شود.