تالار گفتگو ستاره‌شناسان

نسخه‌ی کامل: فوران تاج خورشیدی
شما در حال مشاهده نسخه آرشیو هستید. برای مشاهده نسخه کامل کلیک کنید.
فوران تاج خورشیدی

انتقال موادبه شکل پلاسما شامل ذرات الکترون و پروتون وتا حد کمتر٬ عناصر سنگینتری مانند اکسیژن هلیم وآهن از طریق انفجارات شدید در تاج خورشید به همراه میدان مغناطیسی.بر خلاف بادهای خورشیدی که تقریبا" بطورثابت از خورشید به سمت بیرون جریان دارنداین انفجارها با میدانهای مغناطیسی بسته وساختمان مغناطیسی تاج ارتباط دارند.این فورانها با کمک کرونوگراف یا تاج نگار قابل مشاهده هستندواولین بار در سال 1971 بوسیله یک رصدخانه خورشیدی واقع در فضا کشف شده اند.

این انفجارها معمولا" با شراره های خورشیدی ومناطق فعال همراه بوده وموجب طوفانهای شدید خورشیدی می شوند. طوفانها بزرگ اثرات مخربی روی ارتباطات ٬کار ماهواره ها وحتی خطوط پرظرفیت انتقال نیرو دارند وروی شکل مغناطکره زمین نیزاثر می گذارند.شفق های قطبی نیزاز نتایج این فورانها میباشند.

سرعت ذرات پرتاب شده می تواندبین 50 تا 2000 کیلومتر در ثانیه باشد ولی بطورمتوسط در حدود 489 کیلومتر در ثانیه است.علاوه بر اثرات مستقیم رسیدن امواج ناشی از آن برهمکنش امواج انفجاری این فورانها با ذرات بادهای خورشیدی که دارای سرعت کمتری هستند هم می تواند موج شکل گیری طوفانهای مغناطیسی دیگری شود. .جرم مواد پرتاب شده در یک فوران نیز در حد دهها میلیون تن می باشد.تعداد انفجارها در زمان حداقل فعالیت خورشیدی در حدود یک ودر زمان حداکثر فعالیت به 5 تا 6انفجار در روز می رسد.

درباره مکان فورانها نیز گفتنی است در زمان حداقل فعالیت در نزدیکی استوای مغناطیسی خورشید رخ می دهند ودر زمان بیشینه فعالیت نیز در تمام مناطق می توانندرخ دهند.بطور کلی تعداد فورانها در زمان حداکثر فعالیت خورشید در چرخه 11ساله بیشتر است .

انرژی این فورانهاناشی از ترکیب مجدد خطوط مغناطیسی با بار مخالف می باشد. مشاهدات نشان می‌دهد كه گاهي میدان‌های مغناطیسی همجوار، با یكدیگر آمیخته شده و در قالب تركیب‌بندی جدیدی در می‌آیند. در این فرآیند كه اتصال مجدد مغناطیسی گفته می‌شود،‌ خطوط نیرو با جهت‌ متضاد با یكدیگر برخورد كرده و در قالب جت‌های پرتو x و فورانهای خورشیدی انرژی آزاد می‌كنند. انرژی فورانهای تاجی به اندازه میلیاردها بمب هیدروژنی است.

تصویری که در بالا مشاهده می کنید توسط تلسکوپ فضایی سوهو تهیه شده است.در این تصویر قرص خورشید پوشانده شده است ودایره مرکزی نشاندهنده خود خورشید می باشد.
سلام
یه سوال دارم .چرا دمای سطح خارجی خورشید از قسمت داخلی اون بیشتره؟
مثال دمای تاج خورشید 2میلیون درجه اعلام شده ولی دمای شید سپهر که درخشان ترین لایه خورشیده 6000درجه سانتیگراداست؟ 
ویدئو تخلیه توده تاج خورشید توسط رصدخانه خوزشیدی ناسا.واقعا زیباست.فوران مواد خورشیدی با سرعت 1.5 میلیون مایل در ساعت...
دیدن ویدئو( باید فیلتر شکنتون رو هم روشن کنین.).
persepolis11 نوشته: سلام
یه سوال دارم .چرا دمای سطح خارجی خورشید از قسمت داخلی اون بیشتره؟
مثال دمای تاج خورشید 2میلیون درجه اعلام شده ولی دمای شید سپهر که درخشان ترین لایه خورشیده 6000درجه سانتیگراداست؟*
وجود میدان مغناطیسی قوی در منطقه تاج خورشید باعث بالا رفتن قابل توجه دما توی این منطقه شده. از طرفی شید سپهر در واقع میشه گفت پایه جو خورشید هست و هرقدر از شید سپهر به مرکز نزدیک تر میشیم دما بیشتر میشه که خودتون هم فرمودین . در بیشترین دما 6000درجه . همینطور در لایه زیر شید سپهر دما به 8000درجه میرسه.
انفجار قدرتمندترین جرقه خورشیدی سال از لکه*ای به اندازه سیاره مشتری

رصدخانه دینامیک خورشیدی (SDO) ناسا، وقوع دو جرقه خورشیدی کلاس X را در منطقه فعال 12192 ثبت کرد.

این لکه خورشیدی در بخش شرقی خورشید در اندازه سیاره مشتری، منطقه فعال 12192 یا AR12192 نامگذاری شده است.

[ATTACH=CONFIG]2131[/ATTACH]

منطقه فعال 12192 یک منطقه نسبتا خنک*تر در خورشید محسوب می*شود که می*تواند منبع جرقه*های خورشیدی و فوران*های تاج خورشیدی (CMEs) در کلاس*های مختلف باشد؛ افزایش فعالیت این مناطق در دوره اوج فعالیت چرخه خورشیدی طبیعی است.

فعالیت AR12192 از یکشنبه گذشته آغاز شد و رصدخانه دینامیک خورشیدی (SDO) ناسا چندین جرقه خورشیدی در کلاس*های C و M و دو جرقه در کلاس X را در عصر چهارشنبه و عصر جمعه 24 اکتبر (دوم آبان) ثبت کرد که آخرین جرقه در کلاس X3.1 بود.

[ATTACH=CONFIG]2130[/ATTACH]

بزرگترین نمونه جرقه خورشیدی در کلاس ایکس (X-class) در نوامبر 2003 و در کلاس X45 رصد شد.