و میرسیم که «جرج گاموف» فقید!
من به شخصه اگر بخوام نویسندهی خاصی برای کتابهایی به زبان ساده انتخاب کنم، اون شخص غیر از ریچارد فاینمن بزرگ کسی جز «گاموف» نخواهد بود. 123 بینهایت!! نامی به ظاهر عجیب ولی پر معنا!
گاموف مطابق معمول با برنامهی خاص خودش دست میشد و مینوشت و همهی فیزیکیها حتی در متون جدی اشاره ای به کارهایی از این دست گاموف میکردند. در این کتاب که من جلد فارسی شدهی قدیمی آن را نتوانستم به علت کیفیت بد اسکن کنم وی با بازی اعداد شروع میکند. هیچ نویسندهای را ندیدم وقتی بخواهد راجع به کیهان و ابعاد کوانتمی صحبت کند زیرکانه از ریشه ولی به زبان ساده مطالبی را برای خواننده بنویسد. بازی با اعداد به شکل عجیبی شما را با دنیای اعداد آشنا میکند. در فیزیک و نجوم ما به این اعداد نیاز مبرم داریم. به همین دلیل بخش اول کتاب از اعداد شروع شده. در فصلهای بعدی با مقدماتی که چیده شده، گاموف به سراغ نسبیت و سپس ابعاد ریز و در نهایت بینظمی و آمار در جهان میرود.
این کتاب را اگر پیدا کردید حتماً بخوانید. استاد احمد بیرشک ترجمهی فارسی آن را انجام دادند. و البته دو نکته را متذکر میشوم:
1. برخی کلمهها درست معنی نشده چون در آن زمان استاد احتمالاً از فارسی آن زمان که هنوز این اصطلاحات فنی بین عوام آشنا نبود و ترجمههای متون تخصصی با لغات عجیبی که بعداً درست شد، انجام میشد. نگران نباشید! کتاب کاملاً قابل خواندن است. نثر آن کمی قدیمی است.
2. برخی از نظریههای جدید هستند که گاموف هم به آنها اشارهای نداشته، چون معاصر این کتاب یا خود گاموف نبودند.ولی باز هم زیرکانه به پیشبینیهایی دست میزند، که نشان از یک فیزیکی بزرگ دارد.
و مسألهی آخر اینکه شاید بسیاری نام انفجار بزرگ را شنیده باشند ولی ندانند که جرج گاموف کیهانشناس و فیزیکدان انرژیهای بالا واضع نظریهی انفجار بزرگ داغ است. گاهاً من دیدهام که هاوکینگ و دیگران را بچهها به عنوان نظریه پرداز انفجار بزرگ میدانند. این نظریه شاخهها و فرض های متعددی دارد که اینجا البته جای بحث آن نیست.
امیدوارم از کتاب قدیمی ولی پربار گاموف لذت ببرید! و در پایان خواهید دید که چه کسانی استادان بزرگ و معلمین بینظیر فیزیک بودند. نقد هاوکنیگ را ببیند که خواهم نوشت.
«سرگذشت فیزیک»
جرج گاموف رو معرفی کردم بهطور مختصر و البته همینجا هم بگم نحوهی نسبیت توضیح دادن و هندسهی فضا زمان گاموف رو حتماً دقت کنید. و اما کتاب «سرگذشت فیزیک»!
گاموف فقید باز هم از ابتدا و ازدوران قدیم داستان رو شروع میکنه. ابزار و مسائل شاخص رو توضیح میده و ادامهمیده تا رنسانس و انقلاب صنعتی که دوران شکوفایی علم بود و بزرگانی چون مایکل فارادی کبیر مقدمات وحدت میدانها رو فراهم آوردند و فناوری در قرن نوزدهم وارد حیطهی جدیدی شد. و بالاخره قرن بیستم و عصر کوانتم و نسبیتخاص و عام. آزمایشهای جالبی رو گاموف با زبان ساده بیان کرده که خواندنی است.
همیشه در نوشته های گاموف نکات زیادی وجود داره. همچنان که در کتاب قبلی وارد حیطهی مکانیک آماری میشه و الکترودینامیک در اینجا هم همین کار رو انجام میده و در نهایت فیزیک هستهای و ذرات بینادی رو معرفی میکنه. این برای علاقهمندان به نجوم بسیار مهمه که با این مطالب حتی به زبان ساده آشنا بشن. و یادمون نره که گاموف نظریههای تأیید نشده رو مشخص کرده. و متوجه خواهید شد که کتاب علمی به زبان ساده میخوانید.
امیدوارم از این کتاب هم لذت ببرید. ترجمه هم مشکل چندانی نداره و به راحتی با کتاب ارتباط برقرار میکنید.
خیلی ممنون.3تانکته
1-0حجم کتاب چقدره؟
2-گاموف نظریه هایش رو در کتاب با قاطعیت بیان می کنه یا فقط اونها رو به حالت یک فرضیه بررسی می کنه و فرضیه های دیگه رو هم در کتاب هاش میاره و مورد بررسی قرار میده.
3-میشه مختصر این اقای جرج گاموف رو معرفی کنید.چه تو این پست چه تو پستی دیگه
متشکرم از معرفی کتاب های خوبتون!
فرق گاموف و ریچارد فاینمن با نویسندههای تخیلی مثل هاوکینگ در اینه که همه چیز همونطور که هست نشون میدن. اگر جایی نظریهای ابهامی داشته باشه بیان شده. در ضمن چون کتابها قدیمی هستند، نظریههای ریسمان و غیره در اونها نیست.
من در مورد هاوکینگ وقت نکردم مطلب بنویسم اگر شد امروز فردا این کار رو انجام میدم.
و البته در نقدها جزییات رو مینویسم. در مورد گاموف هم همینطور بود. اگر نظریهها رو به عنوان اصل پذیرفته بود نقد منفی رو حتما براش مینوشتم. نه کتابهای بسیار خوبی هستند.
kastor va polux نوشته: فکر می کنم بی انصافی باشه که جایی رو به معرفی کتاب اختصاص بدیم و حرفی از استیون هاوکینگ برده نشه.شاید بشه گفت ایشون بزرگترین دانشمند فیزیک عصر ما هستند.کتاب های زیادی دارن ولی من فکر می کنم این کتاب بیشترین ارتباط رو با ستاره شناسی داره و با زبان خیلی خوبی بیان شده:
تاریخچه ی زمان:
این کتاب تاریخچه ی جهان را از دیدگاه کیهانشناسی امروز به طوری خیلی ساده توضیح داده است و همراه آن با بیانی بسیار ساده و جذاب نظریات گرانش در نسبیت عام را توضیح داده است
نویسنده: استیون هاوکینگ
مترجم: محمدرضا محجوب
ناشر: شرکت سهامی انتشار
قیمت فعلی:سه هزار و دویست و پنجاه تومان
بخش اول نقد (توصیفی از ضرورتهای کتابهای به زبان ساده) :
فرصت مناسبیه تا بگم اصلاً ریشه و اساس کتابهای ساده نویسی شده کجاست. در کشورهایی که همه چیز کاملاً تعریف شده است از جمله علم و کتاب و دانشگاه و غیره، آدمهای علمی روی پروژههای تخصصی خودشون کار میکنند. این کارها از قدیم به صورت مقالاتی یا کتابهایی کوچک بودند تا عموم مردم اطلاعات عمومی مناسبی از آنچه در علم که مستقیم با پیشرفت زندگی و بشر در ارتباط بود، سر در بیارن.
هر کسی دانشگاه نمیره و هر کسی هم کار آزاد و غیره رو انتخاب نمیکنه. ولی هر دو دسته میتونند در حد علاقهی خودشون از این حیطهها فقط به صورت ساده سردر بیارن. علت چیبود؟
علم حتی از گذشته آنقدر تخصصی بودکه برای فراگیری اون نیاز به سالها تلاش مستمر فردی و گروهی داشت. باید هر شخص میتونست با علم روز پیش بره. تا اینجا به قرن بیستم و حتی نوزدهم نرسیدیم!!
ولی با پیشرفتهای عجیب در فیزیک و استفاده از ریاضیات که باعث پیشرفت خود ریاضیات هم شد، خیل عظیمی از مجهولات وارد حیطهی علم میشن. قرار بود فیزیک تا اواخر قرن بیستم اعلام کنه که به نظریهی توصیف کنندهی عالم رسیده. ولی خبر نداشت که از دنیای ریز و ابعاد بزرگ واقعا اطلاعی نداره! کوانتم - الکترودینامیک - نسبیت سه شاخهی اصلی هدایتگر فیزیک شدند. و جالب اینکه از 1945 به بعد دوباره فیزیم به دنبال معادلهی همهچیز و نظریه وحدت رفت. منتهی فیزیک تجریی و شتابدهنده ها و از طرفی رصدها در نجوم چیزهای جدیدی رو مشخص کردند (1975). کیهانشناسی و فیزیک ذرات کاملاً گرایشهای جدید فیزیک شدند. و ناگهان تا دههی 90 دنیایی از دانستهها از شتابدهندهها داشتیم! جنگلی از ذرات بنیادی و تبیین نظریهی میدان از دههی 30 و 40 در حال تکوین بود. (نظریهی میدان مقدمتاً همان نظریهی نسبیتی مکانیک کوانتم است. منتهی نسبیت خاص). تا اینجا آنقدر کشفیات زیاد شده بود که خبرنگاران رو گیج کرده بود. کتابها و سخنرانیهای زیادی در حیطهی فیزیک انجام شد. معروف ترین اونها بیش از 150 سخنرانی استاد و معلم بزرگ فیزیک یعنی ریچارد فاینمن است. تدریس فیزیک پایه به دانشجویان غیر فیزیکی و حتی فیزیکی با مثالها و توصیفات خارقالعاده.
ولی دههی 80 اوج دوران نوشتاری کتابهای به زبان ساده بود. نظریهی کوانتم گرانشی-ریسمان-گرانش و امواج گرانشی- میدانها و نظریهی وحدت.
استیون هاوکنیگ یکی از اینهاست. 1984 اگر اشتباده نکنم با همین کتاب معروف میشه. فیزیکدانها آنقدر درگیر کارهای تخصصی بودند که این حیطه رو خالی گذاشتند. البته در همین دههی 80 سه نویسندهی بزرگ کتاب عظیم گرانش کتابی بنام سیاهچالهها منتشر کرده بودند. که نویسندهی اصلی «کیپ تورن» همان شخصی است که هاوکینگ با اون شرط بندی کرده بود.
و هاوکنیگ بعد از نگارش این کتاب معروف میشه و مسألهی بیماریاش اون رو بیشتر به شهرت میرسونه.
قبل از بخش دوم نقد دربارهی کتابهای هاوکنیگ، یک کتاب رو تا فرصت دارم معرفی کنم:
«علم و نابخردی» کتابی است در توضیح پدیدههایی که شبه علم و یا همان داستانهای ژورنالیستی. این کتاب رو به همه توصیه میکنم. به زبان ساده است. UFOها اهرام مصر، نیروهای خارقالعاده و غیره از موضوعهای این کتاب هستند و فاصلهی علم و شبه علم یا خرافه نشون داده شده. این کتاب رو انجمن فیزیک ایران چاپ کرده و میتونید از شماره یا آدرسی که در این لینک میبینید اون رو تهیه کنید:
http://www.psi.ir/html/general/index_f.html
خیلی متشکرم.یک کتاب دیگه:
حاصل عمر آلبرت انشتاین:
با مطالعه ی این کتاب بیشتر با انیشتین اشنا می شید
در این کتاب نویسنده به بررسی یک عمر فعالیت های انیشتین میپردازد.با خواندن این کتاب به فایده ای که وی برای بشریت داشته ،پی خواهید برد.
قیمت فعلی: 2000تومان
مترجم: ناصر موفقیان
ناشر: شرکت انتشارات علمی و فرهنگی
متاستفانه فعلا عکسی از این کتاب ندارم.اگه پیدا کردم براتون میزارم.
سلام
من این تاپیک رو مطالعه کردم
به نظر من اینجا بیشتر شبیه معرفی کتاب بود تا نقد کتاب!
بله درسته ولی هر کسی نمی تونه کتاب نقد کنه
کتابهای ابراهیم ویکتوری که زیاده و تقریبا در هر کتابفروشی هست و من توصیه می کنم حتما بگیرید بسیار عالیه و کتابهای دکتر فیروز نادری رو هم نمی دونم فکر نمی کنم فارسیش پیدا بشه