تو کشور ما حالا حالا ها سریال یا فیلم علمی-تخیلی خوب(یا حتی بد) ساخته نمیشه چون چنین بودجه ای برای این کار پر ریسک (از نظر اقتصادی) وجود نداره. پس حداقل صدا و سیما باید سریال ها و فیلم های خوب خارجی رو پخش کنه. مثل دوران کهن که از شبکه 4 پخش میشه و به نظر من خیلی عالیه. من تا جایی که یادم میاد هیچ سریال فضایی از صدا و سیما در طول عمرم ندیدم. ولی چند تایی فیلم خوب پخش شده که بیشتر شدنش مطمئنا هم بیننده بیشتری رو جذب می کنه, هم باعث علاقه مند شدن بیننده ها به علم میشه.
در مورد برنامه های رصدی هم بگم که هر چقدر شما اجرام زیبا تری رو به مردم نشون بدین اونا رو تشنه دیدن چیزای دیگه می کنین. مثلا خیلیا از دیدن حلقه های زحل شگفت زده میشن و نشون دادن اون می تونه خیلی ها رو به دیدن بقیه اجرام ترقیب کنه. مثلا من از وقتی زحلو به فامیل نشون دادم, هر دفعه که تلسکوپو با خودم جایی می برم همه منتظر دیدن اجرام مختلفن. در ضمن بهتره وقتی که کسی در حال دیدن چیزی از پشت تلسکوپه بهتره هیچ توضیحی در مورد اون جرم ندین و منتظر بمونید که خود اون طرف ازتون سوال کنه. اینکار باعث میشه که اطلاعاتی که بهشون می دید براشون جذاب باشه. موقع توضیح دادن هم توضیحات سخت و علمی ندین و فقط نکات جالب و سطحی رو توضیح بدین. اینکار هم باعث میشه که طرف از توضیحات خسته نشه و همیشه منتظر دیدن چیزای جدید باشه و هر وقت سوالی داشت از توضیحات خسته کننده شما نترسه.
[COLOR="#0000FF"]سلام
توی جوامع وقتی میخوان یه چیزایی رو جا بندازن از یه سری ابزار خیلی ساده هم ممکنه استفاده کنن مثلا عکس.و پوستر و تبلیغات نوشتاری و ....... با این تدبیر گوشها و چشمها به موضوع عادت کرده و توی ضمیر ناخود آگاه قرار میگیره . البته توی بخشی که دسترسی به آن راحته در واقع میشه گفت پیش ضمیر ناخود آگاه . فرد کافیه کوچکترین مطلبی رو در این مورد بشنوه یا ببینه سریع مطالب رو بیاد خواهد آورد و زمینه ای برای جمع آوری اطلاعات میسر میشه . در واقع دیگران به طور مستقیم در این امر دخیل نبودند و این احتمال فرار رو کم میکنه . بیشتر مردم به چشمشون خیلی اعتماد دارن و سعی میکنن بوسیله چشمان مطالب رو دیده و برا ورد کنند . شما وقتی توی اتاق خوابتون یه عکس خیلی خیلی زیبا از آسمان که مثلا ماه و سیارات خیلی زیبا درش دیده بشن و عکسهای خیلی زیبا از وسایل رصد آسمان مثل تلسکوپ و دوربین رو میزاری حتی کنجکاوی و علائق خواهر و برادر کوچک و بزرگ خودتون رو هم تحریک کرده اید . دیدید فوتبالیستها و یا عاشقان فوتبال پر اتاقشون رو میکنن عکسهای فوتبالی و این جور تصاویر . به نظر من حتی بد نیست به جای جوک بصورت اس ام اس رویدادهای نجومی رو به دوستان اعلام کنیم .
درست است که نجوم در ایران بی رنگ و بو دنبال میشه ولی امید است این روند تغییر کنه همانطور که توی این چند سال اخیر تغییراتی داشته . [/COLOR]
برای جا انداختن نجوم ، نیاز به برنامه ی بلند مدت مثلا 20 سال داریم. مثلا برنامه ی نیمه طولانی آسمان شب که حدود 10 سال به پخشش ادامه داده بود با این که یه روز در هفته ، برنامه ی 30 دقیقه ای خودش رو به نمایش میگذاشت اما به نظر من خیلی ها رو به نجوم علاقه مند کرد و خیلی ها رو علاقه مند تر.
وقتی این برنامه ی کوچک که فقط 10 سال پخش میشد ، تونست نجوم رو تو ایران گسترش بده ، پس اگه چند تا برنامه ی دیگه مثل آسمان شب از تلوزیون پخش بشه ، خیلی از مردم با نجوم آشنا میشن یا حداقل می فهمن نجوم بیخودی نیست.
من بعضی موقع ها می دیدم وقتی یه مستند نجومی داشت پخش میشد حتی بعضی از فامیلامون که درباره ی نجوم هیچ چی نمیدونستن ، این مستند رو تماشا میکردن ، چون نجوم خودش یه کنجکاوی بزرگه ، انسان هم که کشته مرده ی کنجکاویه ، برای همین به سمت اون برنامه میاد.
ببخشید طولانی شد:oops:
خب طبیعتا چیزی که میفرمائید درسته و در صفحه قبل هم گفته شده که رادیو و تلویزیون میتونن در این امر موثر باشن . اما سوال ما راههای دست یافتنی تر و راحتریه که شاید وجود داشته باشه .به قول دوستمون برای ساخت چنین برنامه هایی از تلویزیون نیاز به بودجه و قبول ریسک شکسته . ولی خب هر کدام از ما دارای خانواده و فامیلهای زیادی هستیم بقیه اش دیگه به ابتکارات ما در انتشار این علم تقریبا نو پا داره . من فکر میکنم از اونجایی که رصد ابزارهای جذابی داره شاید بد نباشه هر کدام از اعضا که توا نا یی و حوصله توضیح به دانش آموزان ابتدایی و یا راهنمائی رو داره از منطقه کوچک خودش شروع به آموزش کنه . من بعید میدونم مدیر مدارس غیر انتفاعی با در اختیار گذاشتن ساعتی مثلا در روزهای پنجشنبه دانش آموزان جهت نجوم مخالفتی داشته باشن . یه چیزی رو هم بگم متوجه شدم بچه های کم سن و سال مثلا ابتدایی علاقه زیادتری نشون میدن شاید بخاطر کنجکاوی تماشای درون تلسکوپ باشه . همه این برنامه ها در گرم نگه داشتن محافل نجوم کمک خواهد نمود . یه شب تمام کودکان و نوجوانان خیابان خودمون رو به حیاط خونه آوردم شاید ده پانزده نفری میشدن و به قول دوستمون فقط گذاشتم از درون تلسکوپ به ماه و سیاره مشتری نگاه کنن . خیلی هاشون از تعجب دهانشون وا میموند . باور کنید الانم شبها که ساعت ده الی یازده میرم خونه یکی چندتاشون که خیلی باهوشترن میان از مشتری و شهاب سنگها میپرسن . شرمنده دستمون گرم شد به نوشتن
من با sms موافقم. البته نه برای هر کسی و نه برای هر اتفاقی. مثلا وقتی مقارنه ماه و مشتری رو به کسی بگی مطمئنا نمیرن ببینن و میگن خب یه ستاره نزدیک ماه دیگه. یه شب دیگه هم یه ستاره دیگه. و درست هم میگن.
بدون تلسکوپ سیارات هم مثل یه ستارن و فرقی ندارن. برای این کار باید پدیده های خیلی زیبا رو معرفی کنین. مثلا بارش های شهابی با ZHR بالا (مثل همینی که در پیش داریم) یا ماه گرفتگی و خورشید گرفتگی و ظهور دنباله دار های با شکوه و از این قبیل موارد. مثلا من الان خیلی از دوستامو از بارش تنینی مطلع کردم و مطمئنم که همه حداقل برای 10, 15 دقیقه ای بارشو می بینن و این خیلی خوبه.
در مورد فک و فامیل هم بگم که دم دست ترین افرادی هستن که میشه علاقه مندشون کرد. وقتی بدونن که شما بارتونه حرفای شما رو قبول می کنن و شما می تونید به راحتی براشون مسائل مختلفو توضیح بدید. در مورد بچه ها هم mars درست میگه. خیلی شوق دارن که هر چیزی رو از پشت چشمی ببینن و اگر خوششون بیاد دیگه ولت نمی کنن.
سلام من تازه واردم خدائیش صحبتهاتون قشنگه و همگی بدنبال چاره ای بهتر هستید. بخصوص نوشته های مارس .به نظر منطقی تر میان .
شما لطف دارید ونوس عزیز ولی ما بدنبال حرفهای قشنگ نیستیم تقریبا میشه گفت به شکل بسیار آماتور وار مشکل نجوم و بودنش در نقطه کور مملکت رو بررسی میکنیم. چون بحثامون هر چند آماتوریه ولی کاملا جدیه .
بله ببخشید
ولی مگه جامعه کوچیک این انجمن نسبت به جامعه بزرگ کشوری به چه اندازه اس ؟ میدونی چقدر زمان میبره تا بخوای این کارها رو انجام بدید و نتیجه بگیرید ؟
به نظر من هم ابتدا باید از فامیلا شروع کنیم . بعد اگر اون ها علاقه مند شدند به دوستان شان پیشنهاد میکنند وهمین جور این چرخه ادامه پیدا میکنه و...
[COLOR="#0000FF"]مگه توی صحبتهامون به این اعتقاد نداریم که سطح نجوم در کشورمان خیلی پائین و در حد صفره پس باید ما هم از همون نقطه یعنی صفر شروع کنیم . و به قول آقا امیر ادیب خان از فامیل و آشناهامون شروع کنیم . [/COLOR]
خانواده عضو کوچکی از اجتماع است که تک تک اعضا میتونن در آن نقش داشته باشند .
اینکه ممکنه مشمول زمان بشه رو دیگه کاریش نمیشه کرد چون راه چند ساله رو نمیشه یک شبه پیمود .