تالار گفتگو ستاره‌شناسان

نسخه‌ی کامل: اخبار مریخ
شما در حال مشاهده نسخه آرشیو هستید. برای مشاهده نسخه کامل کلیک کنید.
صفحات: 1 2 3 4 5 6
تولید اکسیژن بر روی مریخ با ابزار ابداعی دانشمندان

تیمی از دانشمندان موسسه فناوری ماساچوست (MIT) در حال ساخت دستگاهی هستند که قادر به تولید اکسیژن بر روی مریخ باشد.

وجود اکسیژن در سفرهای فضایی از اهمیت بسزایی برخوردار است و انسان* با کمک این عنصر می*تواند زنده بماند و از آن در سوخت موشکی برای پروازکردن استفاده کند.

سامانه ابداعی دانشمندان می*تواند در ماموریت*های سرنشین*دار آینده بر روی مریخ نقش مهمی ایفا کند.

[ATTACH=CONFIG]2215[/ATTACH]

جو مریخ حاوی 96 درصد دی*اکسیدکربن و کمتر از 0.2 درصد اکسیژن است، این در حالی است که جو زمین حاوی 21 درصد اکسیژن است. در صورتی که فضانوردان هوای مریخ را تنفس کنند، به سرعت می*میرند.

اما بردن تانک*های اکسیژن به مریخ نیازمند فضایی قابل*توجه است که در صورت تولید اکسیژن در مریخ، می*توان از این تانک*ها برای حمل تجهیزات علمی و غذا استفاده کرد.

ناسا اعلام کرده ماشین اکسیژن*ساز MOXIE به همراه شش ابزار علمی دیگر در مأموریت مریخ در سال 2020 حاضر خواهد بود.

مأموریت Mars 2020 شامل ارسال یک مریخ*نورد دیگر مشابه کنجکاوی است؛ این کاوشگر نیروی الکتریسیته تولید می*کند که MOXIE و شش ابزار موجود را نیرودهی می*کند.

هزینه کامل این مأموریت، 130 میلیون دلار برآورد شده و در صورت دریافت بودجه کامل، بین ماه*های ژوئیه و سپتامبر سال 2020 رهسپار مریخ خواهد شد و بین 150 تا 300 روز بعد به مقصد می*رسد.

این نخستین*باری است که انسان قادر به تولید اکسیژن بر روی سطح مریخ خواهد بود و در صورت موفقیت آن، مأموریت*های آتی می*توانند نسخه*های بزرگ*تر را به مریخ منتقل کنند.

تولید اکسیژن بر روی مریخ به جای بردن آن به این سیاره از زمین، هزینه*های سفرهای آینده به این سیاره را تا حد زیادی کاهش خواهد داد.

دانشمندان تخمین زده*اند که اندازه ماشین تولیدکننده اکسیژن با اندازه 100 برابر MOXIE در آینده می*تواند میلیاردها دلار در مأموریت*های آینده به مریخ صرفه*جویی کند.

این سامانه مقادیر فراوان دی*اکسیدکربن موجود در جو مریخ را جذب می*کند؛ این دی*اکسیدکربن از یک اتم کربن و دو اتم اکسیژن تشکیل شده است. این ابزار یکی از اتم*های اکسیژن را ایزوله و اتم*های اکسیژن را برای تشکیل O2 با یکدیگر ترکیب می*کند. این همان اکسیژنی است که بر روی زمین تنفس می*شود.

پس از تولید اکسیژن و منوکسیدکربن، این دو گاز دوباره به جو مریخ بازگردانده می*شوند.
کشف توده شیشه*ای روی مریخ

محققان مدارگرد شناسایی مریخ (mro) متعلق به ناسا، توده*هایی از شیشه* را در دهانه*های سطح مریخ یافته*اند.

این نخستین توده*هایی هستند که تاکنون روی مریخ کشف شده*اند و می*توانند به دانشمندان در مورد وجود حیات بر روی سیاره سرخ کمک کنند.

شیشه زمانی بر روی مریخ تولید شده که شهاب*سنگ*ها به سطح آن برخورد کرده*اند و دارای نیروی کافی برای ذوب*کردن تعدادی از صخره*ها بوده*اند. زمانی که این صخره*ها به سرعت در جو مریخ خنک شدند، به شیشه*ای موسوم به «شیشه برخورد» تبدیل شدند.

بر روی زمین، دانشمندان نشان داده*اند که شیشه برخورد، حاوی مقادیر ریز مواد آلی از زمانی است که یک شهاب*سنگ عظیم، میلیون*ها سال پیش به سیاره خاکی برخورد کرده است.

محققان امیدوارند چنانچه زمانی حیات بر روی مریخ وجود داشته، ردپای آن در توده*های شیشه*ای به جا مانده باشد. یکی از مکان*های احتمالی برای فرود کاوشگر بعدی مریخ که در سال 2020 پرتاب می*شود، به احتمال قوی در مناطق حاوی توده*های شیشه*ای خواهد بود.

شیشه، در طبیعت و زمانی شکل می*گیرد که صخره ذوب*شده با سرعت بسیار بالای منجمد شود و اتم*های متحرک در آن، وقت کافی برای صف*آرایی در اشکال منظم را نداشته باشند. در واقع، در این حالت، اتم*ها در هر جایی که هستند منجمد می*شوند و سطوح شیشه*ای درخشان و سخت را خلق می*کنند. اما چنانچه این اتم*ها به کندی خنک می*شدند، می*توانستند در اشکال منظم آرایش یابند.
سازمان ناسا خیلی ها رو وادار به ثانیه شماری کرد. انتشار خبری درباره مریخ موضوع نشستی بود که به اعلام سازمان فضایی ناسا چند نفر از مدیران ناسا هم توی جلسه حضور خواهند داشت. و بالاخره زمان اعلام شده از راه رسید و....
مدت زمان طولانی بود که دانشمندان به دنبال آب مایع روی مریخ بودند. در گوشه و کنار مریخ ردپای آن را می دیدند اما مداراک کافی در اختیار نداشتند تا حضور آن را تأیید کنند. سرانجام این تعقیب و گریز به پایان آمد. آخرین یافته های مدارگرد MRO نشان می دهد که در مریخ کنونی آب شور مایع جاری است؛ آبی که ممکن است میزبان حیات باشد.
این که این جریان های آبی شور میزبان حیات باشد بستگی به میزان شور بودن آن ها دارد. لوجندرا اوجیا، از موسسه ی فناروی جورجیا و از اعضای پژوهش می گوید: «اگر این آب کاملا از پرکلرات اشباع شده باشد حیات – از نوعی که ما روی زمین می شناسیم- ممکن نیست در چنین وضعیتی نجات پیدا کند. اما اگر درصدی کمی از پرکلرات داخل آن باشد آن موقع اوضاع خوب است.»
خطوط تاریکی که روی شیب ها و دامنه ی کوه ها و گودال ها دیده می شود در گذر زمان کشیده تر می شوند، محو می شوند و دوباره در فصل تابستان مریخ که هوا گرم تر می شود آشکار می شوند. چنین رگه هایی پیش از این هم در تصاویر دریافتی از مریخ مشاهده شده بود که گمان به حضور آب را تقویت می کرد اما آن چه دانشمندان امروز به آن دست یافته اند داده هایی به مدارکی به مراتب قوی تر از داده های پیشین است که از طیف نگار CRISM مدارگرد MRO به سوی زمین ارسال شده است. ابن طیف نگار با تحلیل بازتاب نور خورشید از این نواحی به دنبال الگوهایی می گردد که نشان دهد چه نوع مواد معدنی در مریخ وجود دارد.
نمک می تواند آب جوّ را جذب کند و سبب شود تا نقطه ی انجماد آن کاهش پیدا کند. در چنین حالتی آب می تواند در حال مایع در هوای سرد مریخ حضور داشته باشد؛ بدون آن که یخ بزند. داده های طیفی از چهار منطقه با رگه های بازگشتی نشان دادند که در این نواحی هیدرات نمک (نمک آبدار) وجود دارد که احتمالا به صورت منیزیم پرکلرات، منیزیم کلرات و سدیم پرکلرات شکل گرفته اند.
[attachment=1935]

رگه های تیره ی این تصویر ممکن است آب جاری روی مریخ باش. امتیاز تصویر: JPL/NASA
منبع : کانوت
فیلم انتخاب صد نفر توسط شرکت مارس وان به همراه خبر و تصاویر رو در پروژه سکونت انسان در مریخ ببینید.
تصاویر باز نمیشن
باز نمیشه. یو آر ال اشتباه وارد کردید.
ترجمه تخصصی
صفحات: 1 2 3 4 5 6