تالار گفتگو ستاره‌شناسان

نسخه‌ی کامل: پارادوکس های فیزیک و ریاضی
شما در حال مشاهده نسخه آرشیو هستید. برای مشاهده نسخه کامل کلیک کنید.
صفحات: 1 2 3 4
بله دوست من. عصبانی نشو. Smile من با تحقیقی که انجام دادم به حرف شما رسیدم و چیز جدیدی یاد گرفتم.
من اشتباه کردم. :roll: ماه همزمان هم به دور خودش میچرخه هم به دور زمین.
سلام
ممنونم از تمامی دوستان که به بخش اعظمی از پاسخ رسیدند.(و با عذر خواهی از جناب ابراهیمی که من منظورشون رو درست متوجه نشدم)

اما پاسخ پارادوکس :
برای پاسخ به این مسئله دو راه وجود دارد. ابتدا همان طور که دوستان فرمودند می توان به این نکته اشاره کرد که حرکت وضعی ماه با حرکت انتقالی آن برابر است. یعنی همان طور که در صورت مسئله هم ذکر شد ، ماه هر بار که یک دور کامل گرد زمین می چرخد ، یک دور کامل هم دور خود می چرخد.

برای درک بهتر این موضوع بنده مثالی را عرض می کنم:
تصور کنید در جاده با یک اتوموبیل در حال حرکت هستید که ناگهان به یک پیچ بسیار تند 360درجه ای می رسید . شما ناچاراً فرمان را می چرخانید تا جهت ماشین متناسب با پیچ تغییر کند ( به این معنا که آرام آرام و با زاویه ای ملایم خودرو را از مسیر مستقیمش به سمت پیچ می گردانید.)
درست است که این مثال همانند کشیدنِ ناگهانیِ دستیِ اتوموبیل و چرخشِ خودرو به دور خودش به نظر نمی رسد ، اما در پایان مسیر اتوموبیل یک دور نیز به دور خود گردیده است.
حال در مثال فوق ، خود را درست در مرکز پیچ دایره مانند تصور کنید. در این صورت فقط نظاره گر یک سوی اتوموبیل هستید و می پندارید که خودرو گردشی به دور خود ندارد.
شیوه ی دوم توضیح این پارادوکس به نظریه ی نسبیت خاص انیشتین بر می گردد. ما که روی زمین هستیم و ماه را مشاهده می کنیم تصور می کنیم که ماه تنها به دور زمین می چرخد . در صورتی که اگر از سیاره ای دیگر مثلاً مریخ به ماه و زمین بنگریم ، کاملاً گردش ماه به دور خود را طی یک گردش گرد زمین احساس خواهیم کرد.این پاسخ نسبی بودن همه چیز را نسبت به یکدیگر بیان می کند.(ماه از دید ناظر زمینی ثابت و از نظر ناظر مریخی گردان است)
ممنون از توجه و همکاری همگی.
این هم تصویری برای درک بهتر مثال ها
Regulus نوشته: راستی این تاپیک خیلی خوبیه که می تونه موضوعات علمی رو خیلی خوب به اعضا یاد بده.
امیدوارم بعد از چند تا پست فراموش نشه و مدت ها کارشو ادامه بده.
بسیار سپاسگزارم. امیدوارم به یاری شما دوستان این تاپیک را ادامه بدهیم.
سلام این سوژه خیلی خوبیه متاسفانه من دیر رسیدم امیدوارم هر چه زود تر یه پارادوکس دیگه برای جواب دادن قرار بدهید.
over sky نوشته: سلام این سوژه خیلی خوبیه متاسفانه من دیر رسیدم امیدوارم هر چه زود تر یه پارادوکس دیگه برای جواب دادن قرار بدهید.
سلام
ممنونم شما لطف دارید.
خوب اگر دوستان سوالی در رابطه با پارادوکس ماه ندارند اعلام کنند که پارادوکس بعد رو خدمتتون عرض کنم.
مي بخشيد كه دوباره مي پرسم...اين همون "قفل گرانشيه"؟
تا جایی که من می دونم قفل گرانشی بین دو جسم با دو مدار متفاوت بیان میشه که وقتی یه جسم برای مثال یه بار مدارشو دور میزنه جسم دیگه 2 بار مدار خودشو دور بزنه که می گن این دوتا تو تشدید مداری 2 به 1 اند.
stella نوشته: مي بخشيد كه دوباره مي پرسم...اين همون "قفل گرانشيه"؟
شما ببخشید که بنده پرسش شما را فراموش کردم.
اگر منظورتون قفل مداری هستش باید خدمتتون عرض کنم بله.
ببینید قفل مداری برای سیاراتی رخ می دهد که به ستاره ی مادرشان بسیار نزدیک هستند. مثل عطارد.میدان گرانشی خورشید چنان اثری بر آن می گذارد که عملاً همیشه یک طرف عطارد رو به خورشید است . درواقع هر جرم برای این که دچار قفل مداری شود الزاماً باید سرعتِ زاویه ای اسپینی آن با سرعت مداریش برابر باشد . اگر بخواهیم این موضوع را دقیق تر بشکافیم به مسئله ی نیروی گریز از مرکز می رسیم .سیاره ای که به ستاره اش نزدیک است ، برای نجات خود از خطر جذب شدن توسط گرانش شدید ستاره ، ناچاراً حرکت حول ستاره را بسیار با سرعت انجام می دهد . بگونه ای که سال آن تقریباً با روزش یکسان می شود. ماه نیز حركتِ نوسانیِ مشابهی را انجام می‌دهد. مدت زمانی كه صرف چرخش حول محورش می‌كند با زمانی كه یك بار به دور سیاره‌ی ما می‌چرخد برابر است. بنابر این همیشه یک روی آن به سمت زمین است.
در نتیجه ، بله ماه هم دچار نوعی قفل مداری شده است
Regulus نوشته: تا جایی که من می دونم قفل گرانشی بین دو جسم با دو مدار متفاوت بیان میشه که وقتی یه جسم برای مثال یه بار مدارشو دور میزنه جسم دیگه 2 بار مدار خودشو دور بزنه که می گن این دوتا تو تشدید مداری 2 به 1 اند.
ببینید بنده تصور می کنم که قفل گرانشی همان قفل مداری هستش .بنابراین شرایطی که شما فرموید چه باشد و چه نباشد ، اگر هر دو چرخش وضعی و انتقالیِ جسم گردان باهم مساوی باشد ، جسم قفل گرانشی شده است.
صفحات: 1 2 3 4