تالار گفتگو ستاره‌شناسان

نسخه‌ی کامل: ستاره های متغییر چیستند ؟!
شما در حال مشاهده نسخه آرشیو هستید. برای مشاهده نسخه کامل کلیک کنید.
صفحات: 1 2 3
سلام.
من تازه واردم و با هیچ یک از اصطلاحات ستاره شناسی آشنایی ندارم .

می خواستم بدونم ستاره های متغیر چی هستند ؟ ( ماهیتشون )
ممنون میشم اگه منو راهنمایی کنید :wink:
با سلام
خوشحالم که این موضوع هم مطرح شد.
من هر چند روزی یک بار یک نوع از این متغیر ها رو توضیح میدم.
گروهی از ستارگان درخشندگی متغیری دارند. یعنی درخشندگی اونها دوره تناوب داره .حالا این دوره تناوب بستگی به عواملی بستگی داره که براتون شرح میدم . اونها رو ستارگان متغیر می نامند. Idea
انواع متغیر ها:
1-متغیر های قیفاووسی 2-متغیر های RR شلیاغی3-متغیر های نامنظم4-متغیر های شبه قیفاووسی5- متغیر های Tثوری6-متغیر های wسنبله ای7-نیمه منظم8-متغیر های بلند دوره.

1-متغیر های قیفاووسی
می توان گفت که متغیر های قیفاووسی مهم ترین ستارگان تپنده ای هستند که تغییر پذیری زیاد و واضح تری را نشان می دهند.آنها نام خود را از ستاره دلتا قیفاووس گرفته اند،رده ای از اجرام آسمانی را در بر میگیرند که در نوار ناپایداری نمودار رنگ-قدر،بالاتر از قدر مطلق حدود1- است.اکثریت ستارگانی که در این بخش یافت می شوند متغیر های قیفاووسی هستند از این رو هر ستاره به اندازه کافی پر جرم است که در بخش نورانی نمودار رنگ-قدر جای می گیرد.سر انجام از نوار ناپایداری گذر خواهد کرد و دست کم در دوره ای کوتاه پس از رشته اصلی،به متغیر قیفاووسی تبدیل می شود.به موازات تغییر نورانی قیفاووسی،سرعت شعاعی آن نیز در طول چرخه و درست در دوره تناوب تغییر می کند.
هنگامی که ستاره اندازه متوسطی دارد،سرعتش حد اکثر است و هنگامی که اندازه ستاره ماکزیمم یا مینیمم است سرعت به صفر می رسد .هنگامی که ستاره منقبض می شود انتقال به طرف قرمز زیاد ان حاکی از این است که قسمت اعظم سطح ستاره که از زمین دیده می شود،در حال دور شدن است.با رسیدن ستاره به اندازه مینیمم انتقال به طرف قرمز در آن دیده نمی شودزیرا در چنین نقطه ای،حرکت جوّ ستاره نسبت به مرکز آن متوقف می شود.در این موضع ستاره به نورانیت مینیمم نزدیک می شود،پس از این حالت ستاره انبساط خود را آغاز می کند و انتقال به طرف آبی از خود نشان میدهد.
سر انجام گرانش انبساط را متوقف می سازد و این در حالتی است که ستاره، به اندازه و نورانیت ماکزیمم خود رسیده است.دوباره در این نقطه،سرعت ستاره نسبت به مرکز آن صفر می شود و دیگر انتقالی حاکی از سرعت شعاعی ستاره به چشم نمی خورد.به مواضات انقباض مجدد ستاره،انتقال به طرف قرمز و کاهش نورانیت ظاهر شده و چرخه تکرار می شود.
جالب است بگویم،یک ستاره آشنا نیز نمونه ای از یک متغیر قیفاووسی است،ستاره قطبی یا ستاره شمال .اما تغییر آن اندک است که با چشم غیر مصلح محسوس نیست.در صورتی که تغییرات دلتا قیفاووس با دوربین های دوچشمی آشکار است.
منتظر مطلب بعدی باشید.اگه سوالی بود من در خدمتم :wink:
dar aseman ma ye seri napaidari darim ke motaghaier ha zirmajmoeeie ona hastan
navare na paydari:
1-napaydari
2-motaghayerhaye ghifavoosi
3-motaghayerhaye rr shalyaghi
4-motaghayerhaye shebhe ghifavoosi
5-motaghaierhaye boland dore
6-motaghaierhaye nime monazam va ...

hengami ke sokhte hidrojen be payan miresesetare modat zamane ziadi to reshteie asliie khodesh nemitone paydar bemone ke be hamin dalil napaydari va motaghayerha be vojod miad agar tozihate kaml tari khastin bazam soal konid khoshhal misham :lol:
ممنون .
اول سایتی که می بینم به این سرعت می تونم جواب سوالاتم رو بگیرم.

خوب . این تغییرات نظمی هم داره . ( یا استثا بی نظمی هم در اونها وجود داره ؟)
علت اصلی این پدیده چیه ( همون سوخت هیدروژن هست ؟ )

بازم ممنونم . البت پروریی ها : اگه زحمت بکشید و فنگیلیش ننویسید ممنون میشه . ( ذهن رو داغون میکنه . چشم رو بدبخت 8O )

اگه اطلاعات تکمیلی هم هست ممنون میشم در اختیارم قرار بدید . :lol:
سلام
اینم مطلب دوم.جواب سوال های شما توی متنها پیداست. Smile
2-متغیر RR شلیاقی گونه ای دیگر از ستارگان متغیر که حتی از متغیر های قیفاووسی نیز فراوانتر هستند،اجرام کم نور با دوره تناوب کوتاه تری به نام متغیر های RR شلیاقی هستند.نخستین نمونه از این ستارگان ،ستاره RR در صورت فلکی شلیاق است.و نامگذاری نمونه های دیگر نیز بر این مبنا صورت گرفت.
منحنی نور و سرعت این اجرام به منحنی نور و سرعت متغیر های قیفاووسی شبیه است.اما زمان تناوب آنها تنها کسری از یک روز،و در گستره حدود 3/0 تا9/0 روز است.در حالی که متغیر های قیفاووسی معمولاًدر ناحیه ستارگان جوان بیشتر یافت می شوندو عمرشان تنها چند میلیون تاچند صد میلیون سال است.اما متغیر های شلیاقی وجود دارند که عمرشان چندین میلیارد سال است.نورانیت تمام متغیر های RR شلیاقی تقریباًیکسان است.والتر باده، از رصد خانه ویلسون و پالومار،با قبول این فرض که درجه بندی رابطه ی روشنایی-دوره درست است،در صدد جستوجوی ستارگان متغیر در کهکشان امرةالمسلسله بر آمد.او توانست از نوعی قیفاووسیان در این کهکشان،از جمله آنها که دوره یک روزه داشتند عکس بگیرد.اما نتوانست ستاره ای از نوعRR شلیاقی بیابد،حتی اگر چنین ستاره ای قدری برابر با قدر قیفاووسی یک روزه داشته باشد.با بررسی های بیشتر روشن شد که دونوع متغیر قیفاووسی وجود دارد:قیفاووسی های نوعI- که در قرص کهکشان مارپیچی،شبیه کهکشان خودمان، یافت می شوندو قیفاووسی های نوع-II که در هسته و هاله های کهکشان مارپیچی و در خوشه های کروی که کهکشان را احاطه کرده اندیافت می شوند.
موفق باشید :wink:
سلام.
3-متغیر های نامنظم
ستارگان متغیر هم از لحاظ دوره و هم از لحاظ دامنه تغییر ممکن است نامنظم باشند مثلاًتغییرات نور ستاره میرا از صورت فلکی قیطس،قدر آن در ماکزیمم بین3تا5 و دوره مینیمم بین 3تا10 است.دوره آن در حدود 330 روزاست،اما این امر بدان معنا نیست که این دوره قابل پیش بینی باشد.و این اطلاعات در یک دوره بدست آمده اند.
میرا یک ستاره نوع M با گستره دمای سطحی بین 2000تا2600 کلوین است.چنین تغیری در دما ممکن است حداکثر یک افزایش سه برابر در برونداد نور آن ایجاد کند.در این صورت،عامل دیگر،تغییر اندازه آن است.قطر میرا قیطس تقریباً300 برابر خورشید است،اما به هنگام تپش قطر آن 20%،تا360برابر قطر خورشید افزایش می یابد که سبب افزایش 50%در مساحت سطح آن می شود.با همه اینها هم تغییر دما و هم تغییر ابعاد هنوز نمی تواند توضیحی برای تغییر کلی در بروندادنور این ستاره باشد.گفته میشود که جوّ این ستاره نیز دستخوش تغییرات شدیدی می شود.
ابط الجوزا،ستاره زیبای آسمان شب،متغیر نامنظم دیگری است که در یک دوره 5تا6ساله یک قدر تغییر می کند و قطر آن از 500تا750برابر خورشید منبسط می شود.
سلام
4 -شبه قیفاووسی
در سالهای دهه 1950 کشف شد که برخی از ستارگان متغیری که پیشتر قیفاووسی تلقی میشدند،درواقع اجسام بسیار متفاوتی هستند.آنها به عنوان اجسامی که تفاوتهای مشخص و مسلمی از قیفاووسی های معمولی داشتند ،تشخیص داده شدند.این اجسام منحنیهای نورتقریباً غیر عادی و توزیع دوره تناوب متفاوتی نشان میدادند.اما در سال 1952 بود که کشف شد آنها اجرام ذاتاًمتفاوتی هستند،یعنی به جای آنکه به یک جمعیت ستاره ای جوان متعلق باشنداز آن جمعیت های ستاره ای پیر هستندورابطه دوره تناوب-درخشندگی کاملاًمتفاوتی دارند.این ستارگان را بر مبنای یک نمونه ی نورانی که در صورت فلکی سنبله یافت شده بود ، متغیر های w سنبله ای ونیز بر مبنای نمونه ای دیگر در صورت فلکی ثور،متغیر های Rv ثوری نامیدند.
رده w سنبله ای،نمونه هایی با دوره تناوب کوتاه تر و رده Rv ثوری،نمونه هایی با دوره تناوب بلند تر متغیر های شبه قیفاووسی را در بر میگیرند.
:wink:
سلام
5-متغیرهای ثوریT
گروه ستارگان نامنظم ثوری T را تپش های بسیار سریع آنها مشخص می کنند.ستارگانی از این نوع معمولاً در خوشه های جوان یافت می شوندکه معمولاًمقداری گاز نامتراکم (سحابی گونه)در مجاورت آنهاست.این امر حاکی از آن است که ستارگان ثوریT احتمالاًبسیار جوان و در حال انقباض هستند و هنوز به صورت ستارگان رشته اصلی تثبیت نشده اند.ستارگان ثوری T را با خطوط نشری قوی هیدروژن-آْلفای موجود در طیفشان نیز می توان مشخص کرد.چیزی که مشخه ستارگان تپنده مسن تر است.
:wink:
سلام
6-متغیر هایw سنبله ای
معلوم شده است که گستره دوره تناوبی متغیر های w سنبله ای تقریباًاز 1تا30 روز است منحنی های نورآنها متفاوت و بسیار بی نظم تر از منحنی نور قیفاووسی هایی با همان دوره تناوب است،واز یک تناوب تا تناوب بعد،دقیقاًبه یک شکل تکرار نمی شود.طیف های آنها نیز قدری با طیف متغیر های قیفاووسی اختلاف دارد،زیرا در آنها خطوط نشری متعددی دیده می شود ومنحنی سرعتی که به دست می دهند با منحنی سرعت قیفاووسی های معمولی متفاوت است.
برخلاف متغیر های قیفاووسی ،که در صفحه کهکشان ما متمرکز شده اند و به مکانهایی در آرایه مسطح ستارگان جوان راه شیری محدوداند.متغیر های w سنبله ای معمولاً در هاله ستاره ای کهکشان یافت میشوند.بسیاری از آنها در خوشه کروی ستارگان کشف شده اند.پس ستارگان سنبله ای مکانی در فضا دارند که به وضوح با جمعیت ستارگان پیر مرتبط است.خوشه های ستاره ای با سنهایی از 10تا15 میلیارد سال از پیر ترین اجرام کهکشان به شمار میروند.ستارگانی هم که در هاله کهکشان یافت شده اند پیرند،از این رو،ستارگان w سنبله ای نیز باید پیر باشند.
:wink:
سلام
7- متغیر های نیمه منظم
نوع دیگری از ستارگان متغیر که با جمعیت های ستاره ای پیر مرتبط اند و در خوشه های کروی نسبتاًپیرتر یافت میشوند،متغیر های نیمه منظم هستند.این ستارگان در نوار ناپایداری جا ندارند ولی نمودهایی حاکی از ناپایداری نشان میدهند مه می توانددر فاز غولی تکامل ستاره ای روی دهد.
متغیر های نیمه منظم قرمز تر از متغیر های قیفاووسی یا شبه قیفاووسی هستند و برخلاف این گروه تکرار ناشونده اند.نورانیت آنها به صورت نامنظم و نزدیک تغییر می کند آنها به این سبب نیمه منظم نامیده می شوند که نورانیتشان چندین روز تمایل به افزایش و سپس به کاهش دارد و میان حداکثر و حداقل نورانیت،فاصله زمانی تقریباًیکسانی به چشم می خورد.
:wink:
صفحات: 1 2 3