تالار گفتگو ستاره‌شناسان

نسخه‌ی کامل: ستاره های متغییر چیستند ؟!
شما در حال مشاهده نسخه آرشیو هستید. برای مشاهده نسخه کامل کلیک کنید.
صفحات: 1 2 3
ممنون.
ایشالله جبران کنیم . :lol:
سلام .خواهش میکنم.امیدوارم مطالب مفید باشند.
8 -متغیر های بلند دوره
متغیر هایی که دوره تناوب بلند تری دارند اجرامی هستند که ناپایداری را در دماهای بسیار پایین تر از دماهایی نشان می دهند که نوار ناپایداری را در نمودار رنگ-قدر معین می کند.
دمای میانگین این متغیر ها حدود 3000k است در حالی که دمای متغیر های قیفاووسی در گستره 8000تاk 9000 قراردارد.متغیر های بلند دوره ستارگانی هستند با اندازه بزگ و نسبت به قیفاووسی ها،تغییرات بسیار بیشتری در اندازه و درخشندگی از خود نشان میدهند.در حالی که اندازه قیفاووسیها در یک دوره تناوب،تنها حدود10%تغییر میکند.
نور آنها اغلب شدید تر از نور قیفاووسی ها تغییر میکند و به طور معمول،تا حدود 3تا4 قدر کم یا زیاد میشود.زمان تغییرات متغیر های بلند دوره از حدود 100تا800 روز است،که یان مقدار،از زمان تناوب قیفاووسی ها بیشتر است.
از روی برآوردهای آماریِ مکانِ متغیر های بلند دوره در کهکشان خودمان و دیگر کهکشان ها، نتیجه گیری شده که این ستارگان هم در جمعیت های ستاره ای پیر و هم در جمعیت های ستاره ای نسبتاًجوان وجود دارند.متغیر بودن،ظاهراًبه سردی بیش از حد آنها مربوط است تا به جرم وتوضیع جرم با وجود این،تفاوت قابل ملاحظه ای در زمان تناوب متغیرهای بلند دوره بسیار پیر و متغیر های بلند دوره ایی که در گروه های ستاره ای جوان وجود دارند یافت می شوند وجود دارد:آن دسته که دوره تناوب نسبتاًکوتاهتری دارند با ستارگان پیر مرتبط اند و نمونه های با دوره تناوب بلند تردر محیطهای ستاره ای جوان یافت میشوند.این امر،به احتمال زیاددرنتیجه آن است که متغیر های بلند دوره ی جوان،جرم نسبتاًزیاد تری دارند.
پس:
1-ستاره های متغیر ستاره هایی هستند که روشنایی شان با تناوب منظم افزایش یا کاهش می یابد.
2-ستاره های قیفاووسی و RR شلیاقی متغیرند زیرا اندازه شان در تپش است.
تغییر روشنایی ستاره هایRR شلیاقی و قیفاووسی از اینجا ناشی میشود که تپش دم و بازدمی دارند.دمای سطحی با انقباض و انبساط پوش،به میزان 1000کلوین تغییر میکند.
ستاره نبض میزند. یعنی:
*وقتی که قیفاووسی فشرده شود کدر می شود.
*فوتونهادر آن محبوس می شوند،گاز را گرم می کنند وفشار آن را بالا می برند.
*گاز پر فشار،متّسع شده شفاف می گردد.
*فوتونها می گریزند،گاز خنک می شود و فشار فروکش میکند.
*با افت فشار،قیفاووسی در اثر گرانش منقبض می شود.
3-هرقدر روشنایی ستاره قیفاووسی بیشتر باشد،دوره تناوب نوساناتش طولانی تر است.
وابستگی دوره تناوب-روشنایی از آن نظر سودمند است که سنجش ستارگان قیفاووسی را که بسیار دوردستند میسر می سازد.
:wink:
سلام! من هم کمی اطلاعات دارم:
ستاره ی متغیر:
متغیر به ستاره ای گفته می شود که به مرحله ی ناپایداری رسیده باشد . علت پایداری ستاره خنثی شدن دو اثر متقابل گداخت هسته ای دورن هسته ی ستاره( رو به بالا ) و گرانش جرم ستاره ( رو به پایین یا متمرکز شدن در یک نقطه ) است . ستاره ای که به مرحله ی ناپایداری می رسد از محدوده ی ستارگان رشته اصلی در نمودار هرتسپورنگ راسل (H-R) خارج می شود و روشنی ذاتی و مشخصات طیفی آن با زمان تغییر می کند .

به طور کلی متغیر ها به دو نوع متغیر های « ذاتی » و « غیر ذاتی » تقسیم بندی می شوند .
متغیر های ذاتی آن هایی هستند که تغییر درخشندگی شان به دلیل تغییر فیزیکی ستاره به وجود می آید . که به دو دسته ی تپشی و فورانی تقسیم می شوند .
متغیر های تپشی:
متغیر های تپشی ستارگانی را شامل می شود که تغییر درخشندگی شان حاصل انقباض و انبساط لایه های سطحی آن هاست . و در واقع ستاره متناوباً باد می کند یا کوچک می شود . تپش این ستاره ها ممکن است به صورت شعاعی یا غیز شعاعی باشد . ستارگانی که تپش آن ها شعاعی صورت می گیرد شکل کروی خود را حفظ می کنند ولی ستاره هایی که غیر شعاعی می تپند بیضوی می شوند .مانند:دلتا قیفاووسی، W- سنبله ، RR – شلیاقی ، RV – ثوری و ...
متغیر های فورانی:
این متغیرها دچار انبساط و انقباض آرام نمی شوند بلکه ماده خود را به طور ناگهانی و به شدت پرتاب می کنند . این فورانها تغییرات بسیار شدیدی را در درخشندگی ستاره به وجود می آورند. که شامل ابر نو اختر ها و نو اختر ها و .... هستند.

نوع دیگر متغیرها ، متغیر های غیر ذاتی هستند . در این متغیرها بروز تحول و تغییر فیزیکی باعث تغییر درخشندگی ستاره نمی شوند .که به دو دسته ی گرفتی و چرخشی تقسیم می شوند.
متغیر های گرفتی :
شامل دو ستاره هستند یک ستاره ی کوچک و یک ستاره ی بزرگ که به دور یکدیگر می چرخند
متغیر های چرخشی:
این نوع متغیرها به دلیل چرخش به دور خود دچار تغییر درخشندگی می شوند . رده ای از آنها در سطح خود لکه های بزرگی دارند که با چرخش ستاره کم و زیاد می شود . رده ای دیگر ، ستاره هایی بیضوی هستند و در اثر چرخش سطح قابل مشاهدشان تغییر می کند و این امر باعث تغییر درخشندگی آنها می شود . البته این تغییرات کم و حدود دهم قدر است .
یه سوال دارم
چند روز پیش داشتم آسمونو نگاه می کردم که چشمم به یه ستاره افتاد . اون آن قدر پرنور بود که
نمی تونم بگم چه قدر. همین جوری داشتم نگاش میکردم که دیدم داره کم نور میشه من هم خیلی تعجب کردم . هر لحظه کم نور تر میشد . اون قدر کم نور شد که دیگه به سختی می شد ببینیش واون لحظه ی آخر ناگهان یک لحظه قرمز شد وبعد نورش تموم شد . به بظر شما اون چی بود ؟ ممکنه یه ستاره ی متغیر باشه ؟>
رضا باجلان نوشته: یه سوال دارم
چند روز پیش داشتم آسمونو نگاه می کردم که چشمم به یه ستاره افتاد . اون آن قدر پرنور بود که
نمی تونم بگم چه قدر. همین جوری داشتم نگاش میکردم که دیدم داره کم نور میشه من هم خیلی تعجب کردم . هر لحظه کم نور تر میشد . اون قدر کم نور شد که دیگه به سختی می شد ببینیش واون لحظه ی آخر ناگهان یک لحظه قرمز شد وبعد نورش تموم شد . به بظر شما اون چی بود ؟ ممکنه یه ستاره ی متغیر باشه ؟>

خیر.
متحرک نبود؟
تو کدوم صورت فلکی بود؟
نه متحرک نبود . ولی دقت نکردم توی کدوم صورت فلکی بود.
دوست عزیز روند تپش ستارهای متغییر هفته ها طول میکشه
اون چیزی که دیدید یا ستاره نبود یا اینکه بخاطر وضعیت جو و ابرها بود
شاید از این ماهواره های زمین ثابت (اگه اشتباه نکنم) بوده.
حتما ماهواره بوده
منم زیاد دیدم
شاید هم ستاره دوگانه بوده
صفحات: 1 2 3