-در مورد اينكه آيا رابطهی بالا برای بعد از زمان پلانک (کوچترین واحد زمان ممکن یا همان کوانتوم زمان) کاربرد داره یا نه؟
من نميدونم. گویا این به مبحث گرانش کوانتومی برمیگرده که من ازش بی اطلاع هستم. اجازه بدید فرض کنیم بخواهیم زمان را با دقتی به اندازه کوانتوم زمان اندازه بگیریم:
Δt=5.39×10-44 s
در این صورت عدم قطعیت انرژی برابر خواهد بود با
ΔE=h/(4π.Δt)=0.97×10+9 J
یعنی حدود 1 گیگا ژول
در مقایسه با کل انرژی جهان خیلی خیلی ناچیزه، ولی احتمالاً توی ابعاد خیلی کوچک آغازین، میتونه عدم قطعیت مکان بزرگی ایجاد کنه.
من با شما در مورد اصل عدم قطعیت کاملا موافقم ، فقط می خواستم بدونم که دقت این نظریه تا چه حده که شما با فرمول توضیح دادید.
سلام
این رابطه همون اصل عدم قطعیت معروف هایزنبرگ هست که یکی از شالودههای مکانیک کوانتومه.
این رابطه به دو صورت نوشته میشه:
یا:
Δt ΔE ≥ ℏ/2
البته من در بالا ثابت پلانک کاهیده (ħ) رو باید میذاشتم که بدلیل نبود امکانات فرمول نویسی توی این سایت دچار اشتباه شدم و اصلاحشون کردم. از این بابت عذر میخوام.
ممنون/.
m_vsky نوشته: در مورد ابعاد باید بگم تعدادی از دانشمندان به این نتیجه رسیدن که باقیه ابعادی که سرو کله شون از فرمول های ریاضی پیداشده احتمالا" بسیار ریز هستند ولی در مورد اینکه باقیه ابعاد بسیار بزرگتر باشن من که تا حالا با مطلبی از این دست مواجه نشدم. اما جایی این مطلب رو خوندم که:
بر طبق نظريه اينشتين اگر مقدار کافي ماده و انرژي وجود داشته باشد، جهان مي تواند هم محدود باشد و هم بدون مرز. شواهد به دست آمده از ستاره هاي دور دست و گرماي به جا مانده از انفجار بزرگ يا بيگ بنگ نشان مي دهد که جهان از نظر بعد نامحدود است و ما تنها بخش کوچکي از اين دنياي بي کران و با عظمت را ميبينيم يعني بخشي که نور آن پس از گذشت 13 ميليارد سال نوري يا کمي بيشتر از زمان انفجار بزرگ به چشم ما مي رسد.(دانستنیها)
ولی به نظرم به جای کار ایراد داره! از این جهت که نوری که بعد از 13 میلیارد به ما می رسه فقط نمایانگر اجرام هست نه ابعاد!؟؟؟؟؟
درضمن اینکه کهکشانهای ما مثل یه الکترون در ابعاد بزرگ جهان باشن به نظر محتمل تره تا حالت اولش! ...؟
اما در مورد ابرسیاه چاله ای که گفتی موجب بیگ بنگ شده باشه... قبلا" یکی از دوستان مقاله ای در این مورد نوشته بود( سرنوشت جهان) که روش هم بحث هایی شد =>
viewtopic.php?f=62&t=763
اما در مرکز کهکشان ها سیاه چاله هایی وجود دارند که باعث انسجام اجراام در یک کهکشان می شن. سوال شما همین بود اگه اشتباه نکنم! ولی میزان نزدیکیه اون ها به مرکزشون؟ دقیقا" منظورتون چیه؟
همینطور سوال 4 من نفهمیدم منظور شما رو! منظورتون از اینکه ماه از زمین دور می شه چیه؟ ماه که از زمین دور نمی شه!!!
در مورد سوالی که پرسیدید:تابش زمینه ی کیهانی که از آثار و بقایای مهبانگ هست فکر می کنم حاوی تمامی این اطلاعات باشه!