تالار گفتگو ستاره‌شناسان

نسخه‌ی کامل: ایران شب های گالیله را جشن می گیرد
شما در حال مشاهده نسخه آرشیو هستید. برای مشاهده نسخه کامل کلیک کنید.
ر پی موفقیت کم سابقه پروژه 100 ساعت نجوم بخش دیگری از این پروژه با نام شبهای گالیله از 30 مهر تا 2 آبان 1388 برگزار خواهد شد.

پوریا ناظمی
هماهنگ کننده سال جهانی نجوم اینک پروژه مهم دیگری را به همکاران خود در سراسر جهان توصیه می کند که می توان آن را بخش دوم یکی از موفقترین پروژه های سال جهانی نجوم دانست. 100 ساعت نجوم در فروردین ماه امسال در حالی برگزار شد که کمتر کسی – حتی از طراحان این پروژه هم گمان می کردند که ممکن است این پروژه چنان بازتاب خوبی در بین علاقمندان داشته باشد. در این برنامه که شامل بخش های مختلفی نظیر رصدهای عمومی، بازدید از مراکز علمی، 24 ساعت دور دنیا با 80 تلسکوپ بزرگ زمینی و فضایی و بخش های جنبی بی شماری بود به یکی از مهمترین و فراگیرترین برنامه های سال جهانی نجوم تبدیل شد. این برنامه با محوریت منجمان بدون مرز برگزار شد.


کشور ما ایران نیز یکی از فعالترین اعضا در برگزاری این برنامه به شمار رفت. بیش از 70 گروه مختلف در شهرهای گوناگون کشورمان برنامه های عمومی را برای مردم برگزار کردند که باعث شد نام ایران به عنوان یکی از پرتراکم ترین کشورهای جهان از نظر تعداد برنامه ها به شمار برود. اگرچه متاسفانه به دلیل تعلل برخی گروهها در ارایه گزارش ها این موفقیت نتوانست بازتاب شایسته خود را در جهان پیدا کند.

اینک در بخش دوم این برنامه برنامه ای با نام شبهای گالیله برگزار خواهد شد. سال جهانی نجوم به یاد چهارصدمین سالگرد رصد تلسکوپی آسمان از سوی گالیله و آغاز عصر جدید ستاره شناسی برگزار می شود و یکی از نخستین رصدهای گالیله به سیاره مشتری اقمار چهارگانه آن مربوط بود. رصدی که نشان داد در منظومه شمسی ما اجرامی وجود دارند که به دور زمین نمی چرخند و بدین ترتیب ضربه ای اساسی به نظام بطلمیوسی عالم وارد شد و در واقع عصر خورشید مرکزی با این رصدها آغاز شد.

شبهای گالیله که از 30 مهر تا 2 آبان امسال برگزار خواهد شد قصد دارد مردم را به تکرار تجربه گالیله دعوت کند. این برنامه بر رصدهای خیابانی استوار است و با همکاری گروههای مختلف نجومی و علاقمندان در سراسر جهان برگزار می شود.

گروه هماهنگ کننده 100 ساعت نجوم در ایران نیز با همکاری برگزار کننده بین المللی این پروژه هماهنگی اجرای آن در ایران را آغاز کرده است و امیدوار است با همکاری منجمان آماتور ایرانی، گروههای فعال ، مراکز علمی و رصدخانه ها و انجمن های دولتی و سازمان های مرتبط این برنامه را با شکوه هرچه بیشتری برگزار کند . به همین دلیل آخرین اخبار ، اطلاعات و فایل های مرتبط با این پروژه در وبلاگ فارسی این پروژه به روز خواهند شد و به زودی ثبت نام از گروههای علاقمند نیز آغاز خواهد شد.

شبهای پاییز امسال دیدن رقص اقمار مشتری، هلال ماه ، قرص خورشید و اجرام دیگر سماوی یادبودی جهانی را برای گالیله رقم خواهد زد و میهمانی بزرگی را برپا خواهد داشت که همه مردم به آن دعوت شده اند