ام 5
#1
خوشه کروی M5-NGC5904 ، گروه V ، در صورت فلکی مار (حیه)

Right Ascension 15 : 18.6 (h:m)
میل سماوی +02 : 05 (deg:m)
فاصله 24.5 (kly)
درخشندگی ظاهری 5.6 (mag)
قطر ظاهری 23.0 (arc min)
کشف شده توسط گاتفرید کریچ(Gottfried Kirch.) در سال 1702

خوشه کروی M5 اولین بار توسط Gottfried Kirch و همسرش Maria Margarethe در پنجم می سال 1702 دیده شد. آنها در این تاریخ در حال رصد یک ستاره دنباله دار بودند که متوجه وجود یک ستاره تار و محو در صورت فلکی حیه شدند. بعد از آن در بیست و سوم می همان سان چارلز مسیه آن را به صورت جسم مستقل غیر ستاره ای ثبت کرد و آن را به صروت یک "سحابی گرد بدون ستاره توصیف کرد. اما ویلیام هرشل اولین کسی بود که M5 را یکخوشه ستاره ای خواند. او با تلسکوپ بازتابنده خود حدود 200 ستاره در این خوشه پیدا کرد. اگرچه در منطقه میانی این خوشه تراکم آنقدر زیاد است که نمی توان مولفه ها را از هم تشخیص داد.
در ساختمان این خوشه ساختاربیضی شکل واضحی مشاهده می گردد. این خوشه در زاویه 50 درجه کشیده شده است (زاویه موقعیت به ما درباره ظاهر اجسام کروی سماوی آشنایی می دهد؛ این زاویه برابر است با زاویه بین شمال و مسیر مطرح شده در جهت پادساعت است.) این خوشه از پیرترین خوشه ها شمرده می شود و طبق محاسبات عمری معادل 13 میلیارد سال دارد. قطر این خوشه حدود 165 سال نوری است و همین آن را در رده بزرگترین خوشه ها جای داده است. در فاصله این خوشه که 24 هزار سال نوری است، قطر این خوشه 23 دقیقه قوس اندازه گیری شده است البته ظاهر آن موقع رصد و در عکس ها مقداری متفاوت و حدود 10 تا 12 دقیقه قوسی را نشان می دهد.
ترجمه : خودم بقیشو هم ترجمه کردم همینجا میذارم.
[عکس: m5.jpg]
[عکس: 23juin2004-m5.jpg]
منبع: یادم نمیاد سرچ کردم بعد ترجمه کردم
ارغنون ساز فلک رهزن اهل هنر است . . .
biyusa.blogfa.com
پاسخ
#2
سلام
اگه ممکنه درباره کهکشان ها هم بنویسید.
مثلاْ انواعشون و مهمتر از همه نوع کهکشان خودمون Tongue
پاسخ
#3
اگه میشه طریقه پیدا کردنشو بگو
قوانین تالار اسمان شب ایران
http://nightsky.ir/modules.php?name=For ... opic&t=339
پاسخ
#4
هر وقت بتونم این کارا رو می کنم.
ارغنون ساز فلک رهزن اهل هنر است . . .
biyusa.blogfa.com
پاسخ
#5
بعد از رویداد مهبانگ, وبعد از گذشت سال ها کهکشان ها به شکل امروزی در آمدند. اما بررسی ماهیت کهکشان ها هنوز بسیار سخت است چراکه این اجرام در فاصله های بسیار دوری از ما قرار گرفته اند(برای مثال نزدیک ترین کهکشان به ما فاصله ای بالغ بر 1.8 میلیون سال نوری دارد) و مطالعه آن ها تنها از روش پرتو نوری آن ها به سمت زمین,می باشد در کل اطلاعاتی که امروزه اخترشناسان درباره این قبیل اجرام ها دارند به نسبت گذشته پیشرفت محسوسی داشته است. برای اولین بار ادوین هابل هنگام رصد کهکشان آندرومدا به این مهم پی برد که این "سحابی" دارای ستارگان متعددی است و به همین جهت لقب جهان جزیره ای را به آن ها داد.

با گذشت زمان وپیشرفت تکنولوژی, بشر دریافتد که میلیاردها کهکشان در پهنه آسمان وجود دارد و آنها را به سه دسته مارپیچی,بیضوی و بی نظم تقسیم بندی کرد. دسته مارپیچی که شامل بزرگترین کهکشان ها در آسمان می شوند به طور متمایز در هنگام رصد قابل تشخیص اند. بدین صورت که بازو های کشیده و درخشندگی هسته آن ها قابل تشخیص است شایان ذکر است کهکشان زیبای آندرومدا معروفترین زیرگروه مارپیچی ها می باشد که در صورت فلکی به همین نام قرار دارد.همانطور که از نام کهکشان های بیضوی پیداست شکلی به مانند بیضی دارند و شامل ستارگان پیر هستند اما رصد کهکشان های بیضوی و بی نطم به سادگی این رصد ها نیست. هنگامی که قصد رصد یک کهکشان بی نظم را داشتید باید چشمان خود را آماده نگاه دارید چون که این دسته از کهکشان ها بسیار کم نور و تنها هسته آن ها قابل رویت است معروف ترین کهکشان بیضوی87 M نام دارد کهکشان مذکور عضو خوشه سنبله نیز می باشد. کهکشان های بی نظم نیز با وجود شکل بی نظمشان اغلب کم نور می باشند. دو همسایه راه شیری به نام های ابر ماژلان بزرگ و ابر ماژلان کوچک که به افتخار دریانورد کاشف آن ماژلان نام گرفت؛ موقعیتی متمایز دارد! به دلیل فاصله نزدیک به راه شیری از درخشندگی بالایی برخوردارند به طوریکه حتی در شب های مهتابی اثری از آن ها دیده می شود رصد آن ها در کویر بسیار زیبا می باشد البته لازم به ذکر است برای رصد این دو کهکشان بی نظم باید به نیمکره جنوبی زمین سفر کنید

در آخر بد نیست بدانیم که سحابی ها, ستارگان,خوشه های کروی و... تماما زیر مجموعه ی کهکشان ها هستند یا به بیان دیگر اجرام ذکر شده در کهکشان ها قرار دارد و پراکندگی کهکشان ها در آسمان بسیار زیاد است اغلب کهکشان ها به صورت گرد هم در می آیند و تشکیل خوشه های کهکشانی می دهند و در برخی اوقات خوشه های کهکشانی باز به گرد هم می آیند و ابر خوشه های کیهانی را می سازند. و ساز و برگ اصلی کیهان را کهکشان ها در اختیار دارند

احمد الستی
پاسخ
#6
اگه علاقه مند به دسته بندی ستاره ها هستید حتما سری به ادرس زیر بزنید:
http://www.galaxyzoo.org/how_to_take_part
یک وبلاگ نجومی: afastronomy.persianblog.ir
پاسخ


پرش به انجمن:


کاربران در حال بازدید این موضوع: 1 مهمان